A descris pentru prima oara in literatura de specialitate o noua forma de moarte celulara programata autoschizica, si anume, "autosciziunea in endoteliul vascular cerebral uman".
Dr. Biolog Viorel Păiș despre cordocitele cerebrale, la Cellscience-2014, Valencia
Al IV-lea Congres Mondial de Știință Celulară și Cercetare a Celulelor Stem (Cellscience-2014), organizat de OMICS Group Inc. la Valencia, Spania, în 24-26 iunie 2014, a asigurat o platformă esențială pentru diseminarea cercetărilor inovative cu tema “Explorarea și Exploatarea Științei Celulare și a Cercetării Celulelor Stem”. Tematica a acoperit o sferă largă de sesiuni foarte importante, oferind noi speranțe legate de aducerea biologiei celulare și a terapiilor cu celule stem mai aproape de clinică.
La Cellscience-2014 au fost prezenți oameni de știință de renume din peste 30 de țări, personalități care au contribuit esențial la descifrarea biologiei celulelor stem – Dr. Sudhakar Yakkanti, SRI International (SUA), Dr. James L. Sherley, The Adult Stem Cell Technology Center (SUA), Dr. Christian Drapeau, Stemtech International (SUA), Dr. Ornella Parolini, International Placenta Stem Cell Society, Italia.
Invitat ca speaker la acest eveniment de anvergură, Dr. Biolog Viorel Păiș a prezentat lucrarea intitulată:
“Cordocitele cerebrale: de la rolul inhibitor al capsulelor fibroase în creșterea microtumorală la histogeneza meningioamelor fibroase numite cordocitoame – clasificare și înțelegere modernă”.
Scopul acestui studiu citohistopatologic a fost identificarea și compararea caracteristicilor citologice ale fenotipurilor cordocitice din capsulele și meningioamele fibroase pentru a aduce date noi în susținerea conceptului curent în ceea ce privește cordocitele cerebrale, care reprezintă “controlul suprem” în creierul uman, dar care se și pot transforma malign formând tumori leptomeningeale clasificate în prezent ca meningioame fibroase/ psamomatoase. Folosind microscopia optică și microscopia electronică de transmisie, s-a demonstrat natura cordocitică a celulelor din capsulele și meningioamele fibroase, subliniindu-se diferența dintre fenotipul cordocitic reactiv și cel tumoral, având potențial de diferențiere pe linii celulare ale cordocitelor tumorale. S-au descris chiar și stadii succesive ale proliferării cordocitelor în interiorul capsulei, manifestând semne de părăsire a structurii fibroase de bază și formând noduli sateliți care, la rândul lor, ar putea da naștere așa-numitelor tumori fibroase. Acești presupuși micronoduli tumorali sateliți pot fi strâns înconjurați de cordocite normale aranjate pe mai multe rânduri, demonstrându-se astfel rolul lor antitumoral în formarea timpurie a tumorii, posibil a se combina cu mecanisme precum lipsa de nutriție/ asfixiere și încetinirea mișcării. Dr. biolog Viorel Păiș a propus termenul de cordocitoame pentru clasificarea tumorilor meningeale fibroase provenite din cordocite. Pentru știința celulară, noul concept de fenotip cordocitic merită să fie dezbătut în continuare în această epocă a celulelor interstițiale de tip Cajal.
Cellscience-2014 a reprezentat o mare oportunitate pentru schimbul liber de idei în domeniul științific, fiind constituit din două simpozioane internaționale și o sesiune de prezentare a posterelor. Abstractele au fost indexate în OMICS Group Journal of Cell Science and Therapy și în Journal of Stem Cell Research and Therapy, ca ediții speciale.
Acesta a fost ultimul eveniment la care a fost prezent dr. biolog Viorel Păiș. La puțin timp după ce s-a reîntors în țară, a suferit un infarct căruia, din păcate, nu i-a supraviețuit. (D.B.)
Voi incheia cu un citat din art. Otiliei Teposu: "Dr. Biolog Viorel Păiș, Un om de stiinta evocat sub imperiul dreptatii si din adancul unei mari iubiri" aparut in Formula As anul XXVI, nr. 1216, mai 2016, pag.22-23:
http://www.formula-as.ro/2016/1216/destine-10/dr-biolog-viorel-pais-un-om-de-stiinta-evocat-sub-imperiul-dreptatii-si-din-adancul-unei-mari-iubiri-20711
"Ce mai lipseste oare acestei lumi pentru ca oamenii de exceptie de langa noi sa fie pretuiti asa cum li se cuvine?"