1. Rana de respingere este rana primordiana a ego-ului.
Rana de respingere este cea care il impinge pe ego intotdeauna sa preia puterea. Aceasta rana este insotita si intarita de celelalte rani. Cu cat sunt mai multe rani activate in acelasi timp, cu atat suferim mai mult si cu atat mai mult se crede ego-ul mai important pentru a ne proteja. De aceea adopta atat de multe comportamente defensive, fiind convins ca n-am putea supravietui suferintelor.
Acesta este si motivul pentru care rana de respingere este la originea majoritatii bolilor fizice sau psihice. Durerea asociata ranii de respingere ii impinge pe unii la ura, impotriva lor insisi si a parintelui de acelasi sex.
Sunt foarte suparati pe acel parinte pentru ca nu a fost un model care l-ar fi putut ajuta sa existe, sa traiasca in societate. Iti amintesc ca e nevoie mai intai sa simti iubirea pentru a putea simti ura pentru cineva.
Ceea ce trebuie sa retii legat de aceasta rana este ca te respingi pe tine in aceeasi masura in care ii respingi pe ceilalti si te simti respins de catre ei.
Iata cateva exemple in care este activata rana de respingere:
EU MA RESPING: "Eu cred ca ma resping pe mine mai mult decat ii resping pe altii. Sunt atat de sters ca este imposibil ca ceilalti sa se simta respinsi de mine. In plus, nu prea ma simt respins de altii. Dimpotriva, am impresia ca ei fac totul sa-mi arate iubirea pe care mi-o poarta, iar mie imi e greu sa o accept."
CEILALTI MA RESPING: "In cazul meu, intotdeauna am suferit mai multa respingere din partea celorlalti si asta a inceput inca din copilarie, cand mama nu se jena deloc sa-mi arate ca nu ma iubeste. Eu n-am fost atat de rea ca ea. Dimpotriva, eu am facut totul pentru a le arata celor din jur cat de mult ii iubesc. E adevarat ca ma si resping cateodata, dar niciodata asa cum m-a respins mama sau alte cateva femei din viata mea."
II RESPING PE CEILALTI: "Pentru mine este evident ca ii resping pe ceilalti mai mult decat pe mine insumi. Si nici ceilalti nu se comporta asa cum mine. As spune ca pe masura ce ei incearca sa ma coopteze, eu devin mai antisocial. E mai puternic decat mine, ma gandesc mai mult la mine insumi si nu-mi pasa ca asta i-ar putea rani pe altii. Am crezut intotdeauna ca asta e iubirea de sine, dar vad ca am dificultati in relatii. Par un egocentric."
Inainte de a incheia, am o intrebare pentru tine: chiar daca nu ai primit inca descrierea tuturor celor 5 rani, care rana crezi ca este predominant activa in ceea ce te priveste?
Aceasta mini-serie de newslettere pe tema ranilor sufletului este preluata de la
Alina
Fondatoarea "Evoluam Impreuna"
www.evoluamimpreuna.ro
2. O persoana care sufera de „rana de nedreptate” este o persoana care nu se simte apreciata la justa ei valoare, nu se simte respectata sau crede ca nu primeste ceea ce merita.
Cineva poate, de asemenea, sa sufere de rana de nedreptate si când primeste mai mult decât considera ca merita.
Cand apare rana de nedreptate?
Aceasta apare in jurul varstei de 4 ani.
Copilul foarte mic, care s-a simtit respins dintr-un motiv sau altul, va incerca sa nu mai fie respins, fiind cât mai aproape de perfectiune. Copilul traieste aceasta rana mai ales in relatia cu parintele de acelasi sex.
Dupa câtiva ani, in ciuda eforturilor lui de a fi perfect, nu se simte iubit si considera acest lucru ca fiind nedrept. In consecinta, ia hotarârea de a se controla incepând din acel moment si de a deveni perfect, astfel incât nimeni sa nu il mai respinga vreodata. Astfel isi blocheaza sentimentele, lucru care il ajuta sa nu se mai simta respins.
Copilul sufera din cauza racelii parintelui respectiv, a autoritarismului, a criticilor frecvente, severitatii, intolerantei sau conformismului.
In majoritatea cazurilor, acel parinte sufera de aceeasi rana, iar copilul o simte.
Apare astfel o relatie superficiala intre copil si parinte, la modul ca niciunul dintre ei nu vorbeste despre ceea ce simte. Reactia in fata nedreptatii consta in blocarea sentimentelor crezând ca astfel se evita rana, iar masca care apare este rigiditatea.
Chiar daca cineva isi blocheaza sentimentele, aceasta nu inseamna ca acea persoana nu mai simte nimic. Din contra, persoanele rigide sunt foarte sensibile, dar isi dezvolta capacitatea de a nu reactiona la acea sensibilitate si de a nu o arata celorlalti.
Legatura dintre rana de nedreptate si masca rigidului
Dintre cele cinci caractere, rigidul are cel mai des tendinta de a-si incrucisa bratele si astfel isi blocheaza energetic regiunea plexului solar. Când un rigid devine emotionat, nu vrea sa arate acest lucru, dar ne putem da seama dupa tonul vocii, care devine sec si inflexibil. Când este intrebat ce mai face, va raspunde invariabil: „foarte bine!”
Rigidul cauta dreptatea si justetea cu orice pret. Devenind un perfectionist, cauta mereu sa fie corect. Pentru el este foarte greu sa inteleaga ca, actionând intr-un mod perfect, conform propriilor criterii, poate fi in acelasi timp nedrept.
Cel care sufera de nedreptate este mai inclinat sa simta invidie pentru cei care au mai mult decât el si care, in opinia lui, nu merita.
Trupul rigidului este drept, rigid si „cât mai perfect posibil”. Corpul este bine proportionat, cu umerii drepti, de aceeasi latime ca si soldurile. Rigidul se poate ingrasa in timpul vietii, dar corpul lui ramâne bine proportionat. Totusi ii este teama sa nu se ingrase si va face totul pentru a nu se petrece aceasta. Nu accepta sa faca burta. Celor din aceasta tipologie le place sa poarta haine strânse pe talie sau o curea in jurul taliei.
Persoanele din tipologia rigid sunt foarte exigente cu ele insele, in majoritatea aspectelor vietii. Nu isi acorda timp pentru a simti ce se petrece, pentru a-si acorda dreptul de a fi uman si de a avea in continuare lucruri de rezolvat. Rigidul isi permite foarte rar sa se destinda fara sa se simta vinovat. Se simte foarte vinovat daca el nu face nimic in timp ce altul lucreaza.
Ii place ca cei din jurul lui sa fie la curent cu tot ceea ce face si ce are de facut. Spera ca ceilalti sa considere corect faptul ca si-a acordat o recompensa. Nu ii place sa i se spuna ca este norocos, pentru ca a fi norocos pentru el nu este un lucru corect. Vrea sa merite tot ceea ce i se petrece. I se pare adesea mai nedrept sa fie favorizat, decat sa fie defavorizat. O astfel de persoana are o dificultate in a primi cadouri, deoarece se va simti datoare. Decat sa se simta obligata sa ii ofere celuilalt ceva avand aceeasi valoare, prefera sa nu primeasca nimic.
Emotia cea mai frecventa traita de catre rigid este furia, indreptata mai ales asupra sa. Prima lui reactie cand este furios este de a ataca pe altcineva, chiar daca furia este resimtita impotriva lui insusi.
Este furios pe el insusi deoarece nu a vazut ce era corect sau nu a facut ce trebuia. Rigidul are dificultati in a se lasa iubit si a-si arata iubirea. De aceea este considerat o persoana rece, lipsita de afectivitate.
Actionand astfel este nedrept fata de ceilalti si mai ales fata de el insusi, deoarece nu poate sa exprime ceea ce simte cu adevarat. Rigidul, fiind foarte sensibil, evita sa se lase atins, psihologic vorbind, de catre altii.
Cea mai mare teama a rigidului este raceala, indiferenta. Nu este constient ca evita sa intre in contact cu sensibilitatea lui pentru a nu isi arata vulnerabilitatea. Nu poate accepta aceasta indiferenta deoarece acest lucru ar insemna sa fie fara inima, deci nedrept.
Cum poate fi vindecata rana de nedreptate?
Rana de nedreptate este pe cale sa fie vindecata daca iti permiti sa fii mai putin perfectionist(a), sa faci greseli fara sa fii furio(a)s(a) sau critic(a); daca iti acorzi dreptul de a-ti arata sensibilitatea, de a plange in fata celorlalti fara a-ti pierde controlul si fara sa iti fie teama de judecata celorlalti.
In spatele rigidului se ascunde o persoana creativa, care are multa energie si o mare capacitate de munca. Aceasta persoana este ordonata si excelenta pentru o munca ce necesita precizie; este atenta, foarte dotata pentru a se ocupa de detalii; are capacitatea de a simplifica, de a explica foarte clar cand preda altora; este foarte sensibila, stie ce simt ceilalti, verificandu-si propriile sentimente. Stie ce trebuie sa cunoasca la momentul oportun.
Gaseste persoana potrivita pentru o anumita sarcina si cuvintele potrivite cand are de comunicat ceva. Este plina de entuziasm, de viata, dinamica. Nu are nevoie de altii pentru a se simti bine. La fel ca si fugarul, in caz de urgenta stie ce sa faca si face acel lucru singura. Reuseste sa faca fata situatiilor dificile.
3. Rana de abandon si masca aferenta acesteia - dependentul
Rana traita in cazul unui abandon se situeaza de la inceput la nivelul lui "a avea" si "a face", mai degraba decat la nivelul lui "a fi", cum este in cazul fugarului. Rana de abandon este traita in relatie cu parintele de sex opus.
Cum recunosti rana de abandon?
Daca suferi de rana de abandon nu te simti suficient de hranit(a) la nivel afectiv. Masca care apare este cea a dependentului.
Aceasta masca se caracterizeaza printr-un corp lipsit de tonus, alungit, subtire. Aparatul muscular este subdezvoltat si pare ca nu poate sustine corpul drept, ca si cum acesta ar avea nevoie de un suport.
Dependentul crede ca nu poate sa reuseasca nimic singur si ca are nevoie de altcineva pentru a-l ajuta.
Alte caracteristici fizice ale unei fiinte cu acest tip de rana sunt: ochii mari, tristi, spatele curbat, ca si cand coloana nu l-ar sustine in totalitate, anumite parti ale corpului pot fi moi, lasate (sani, fese, obraji, burta, scrot). Caracteristica cea mai vizibila este lipsa tonusului muscular – acest aspect ne ajuta sa il diferentiem de fugar.
Dintre cele cinci tipuri de caractere, dependentul este cel mai apt sa devina victima, la modul ca isi creeaza tot soiul de dificultati in viata, mai ales probleme de sanatate, pentru a atrage atentia.
Acest lucru raspunde nevoilor dependentului care crede ca nu are niciodata destul. Atunci cand vrea sa atraga atentia prin diverse mijloace, in realitate incearca sa se simta suficient de important pentru a primi ajutor. Crede ca, daca nu reuseste sa atraga atentia celuilalt, nu va putea conta pe acea persoana. Este o persoana care dramatizeaza mult lucrurile, cel mai mic incident putand lua proportii imense.
Cand un dependent face multe lucruri pentru cineva, o va face sperand sa obtina in schimb afectiune sau sa primeasca multumiri, sa se simta important.
Aceasta atitudine ii aduce insa, adeseori, dureri de spate, deoarece cara in spate responsabilitati care nu ii apartin.
Dependentul are obiceiul de a se agata fizic de persoana pe care o iubeste. Cea mai mare frica a dependentului este frica de singuratate.
Este pregatit sa faca orice manevre pentru a fi iubit, pentru a nu fi parasit. In cuplu, chiar si atunci cand apar situatii tensionate, dependentul prefera sa creada ca totul merge bine din teama de a nu fi abandonat(a).
Forma de ajutor de care are cea mai mare nevoie dependentul este sustinerea celorlalti. Emotia negativa cel mai intens traita de dependent este tristetea.
Temerile dependentului, cele care il impiedica sa comunice clar si sa-si exprime cererile sunt: teama de a plange sau de a fi considerat drept un copil mic, teama ca celalalt sa nu plece, ca celalalt sa nu fie de acord si sa ignore ceea ce s-a spus sau ce a cerut, teama de a i se spune nu, de a fi refuzat, de a nu fi sustinut asa cum se astepta, de a nu raspunde asteptarilor celorlalti.
Boli de care poate suferi dependentul: astmul, bronsitele, probleme cu pancreasul/suprarenalele, miopie, isterie, depresie, migrene, boli incurabile sau rare.
Cum poate fi vindecata rana de abandon?
Rana de abandon este pe cale sa se inchida cand te vei simti bine chiar daca esti singur(a) si cand vei cauta mai putin atentia celorlalti. Viata va deveni mai putin dramatica. Vei vrea tot mai mult sa incepi proiecte si, chiar daca nu vei avea sprijinul celorlalti, vei continua sa le sustii.
In spatele mastii dependentului se ascunde de fapt o persoana abila, care stie foarte bine sa isi exprime cererile; o persoana care stie ce vrea, tenace, perseverenta in cererile ei, care nu renunta cand este hotarata sa obtina ceva, care are talent actoricesc si stie sa atraga atentia celorlalti, vesela, sociabila, care inspira bucuria de a trai, care are capacitatea de a-i ajuta pe ceilalti, deoarece se intereseaza de ei si stie ce simt; are calitatea de a-si folosi talentele psihice cu un scop bun, atunci cand isi controleaza temerile; are adesea talente artistice; desi sociabil, are nevoie de momente de singuratate pentru a se regasi.
4. Rana de tradare si masca dominatorului
|