Afişări de pagină

Sistem


miercuri, 1 noiembrie 2017

Rasul este cel mai bun medicament!

Stimuleaza creierul si protejeaza inima! Vezi motivele argumentate stiintific

Sursa: https://caplimpede.ro/rasul-este-cel-mai-bun-medicament-stimuleaza-creierul-si-protejeaza-inima-vezi-motivele-argumentate-stiintific/

Iata sase motive stiintifice pentru care rasul este cel mai bun medicament:
1. Rasul ajuta organismul sa elibereze endorfine. Un studiu recent arata ca momentele in care radem impreuna cu cei apropiati elibereaza endorfine la nivelul creierului, ce potenteaza starea de bine. Aceste chimicale sunt eliberate prin intermediul receptorilor opioizi si cu cat o persoana are mai multi receptori opioii la nivelul creierului, cu atat efectul este mai puternic.
2. Rasul ne ajuta sa formam mai usor legaturi sociale, datorita efectului endorfinelor, explicat mai sus. Acesta este si motivul pentru care rasul este atat de contagios. Raspandirea eliberarii de endorfine incurajeaza solidaritatea si ne ofera un sentiment de siguranta. Fiecare creier al persoanelor dintr-un grup social functioneaza in astfel de momente ca un transmitator al acestor reactii, ce declanseaza la randul lor reactia in lant similara cu un joc de domino. De aceea, se intampla uneori sa avem zambetul pe buze de fiecare data cand cineva rade, chiar daca nu stim motivul, scrie medlive.hotnews.
3. Rasul stimuleaza conectivitatea creierului. Nu fiecare episod de ras starneste din aceleasi motive si de cele mai multe ori deslusirea proceselor mentale este mai dificila decat poate parea la o prima vedere. O cercetare de specialitate a scos in evidenta diferentele de perceptie ale tipurilor de ras, de la rasul de bucurie, la cel sarcastic sau cel provocat de gadilare, fiecare dintre acestea activand legaturi noi intre diferite regiuni ale creierului. Mai mult decat atat, de fiecare data cand cineva rade, creierul nostru incearca sa descrifreze semnificatia reactiei si ce anume comunica persoana respectiva prin ras, iar aceasta activitate intareste conexiunea dintre diferite regiuni ale creierului.
4. Rasul este esential pentru sanatatea relatiei amoroase. Un studiu de specialitate a aratat ca femeile rad de circa doua ori mai mult decat barbatii, insa cei din urma sunt aceia care starnesc momentele de ras. Cercetorii sunt de parere ca exista motive intemeiate pentru care lucrurile stau asa, iar acestea se refera in principal la modul in care se formeaza relatiile dintre oameni, precum si modul in care relatiile amoroase se dezvolta si se mentin. Femeile tind sa caracterizeze barbatul visurilor lor ca avand printre alte calitati si umorul, iar barbatii se simt atrasi de femeile care rad mai des.
5. Rasul este un antidepresiv natural, intrucat prin ras se activeaza eliberarea neurotransmitatorului serotonina, aceeasi substanta chimica din creier este stimulata de cele mai utilizate tipuri de antidepresive, SSRI – inhibitorii selectivi ai reabsorbtiei de serotonina. Desi studiile de specialitate nu arata cat dureaza acest efect, izbucnirea in ras are un efect destul de puternic asupra creierului, actionand precum un medicament ce inlatura depresia.
6. Rasul ne protejeaza inima. Alte cercetari de specialitate au aratat ca rasul are un efect antiinflamator, ce protejeaza vasele de sange si muschii cardiaci de efectele nocive ale bolilor cardiovasculare. Desi oamenii de stiinta nu pot explica in prezent cum se intampla acest lucru, acestia intuiesc ca reactia ar fi legata de diminuarea raspunsului pe care corpul uman il are in fata stresului, ce este in mod direct conectat cu un nivel crescut de inflamatie in intreg organismul. Episoadele cat mai dese de ras ar trebui sa faca parte, astfel, din programul de prevenire a bolilor cardiace.