Afişări de pagină

Sistem


sâmbătă, 28 decembrie 2013

Inca un om spune clar secretul vietii adevarate: regizorul TOM SHADYAC

Tom Shadyac este regizorul si producatorul comediilor devenite celebre:
"Ace Ventura detectivul lu' peste", "Profesorul traznit", "Patch Adams", "Mincinosul mincinosilor", "Dumnezeu pentru o zi", "Evan Atotputernicul". A mai realizat documentarul "Eu sunt" (http://putlocker.bz/watch-i-am-online-free-putlocker.html sau http://www.youtube.com/watch?v=4y_owSojOCo).
In urma unei accident cu bicicleta trece printr-o experienta in apropierea mortii provocata de o comotie cerebrala). Aceasta ii da curajul de a-si impartasi povestea vietii in filmul documentar mentionat mai sus si in cartea "Manual de folosire a vietii", aparuta si in limba romana, in 2013, la Editura Atman: http://www.editura-atman.ro/index.php/books/manual-de-folosire-a-vietii-tom-shadyac.

Din aceasta carte voi da mai multe citate care merita asimilate practic:
"Cancerul exista. Auto-critica ar avea o valoare infima. Acesta este modul in care sper ca fiecare dintre noi poate vedea propria noastra participare intr-o lume infectata de o ideologie canceroasa. Ajuta prea putin sa o judecam. Pur si simplu este necesar sa vedem ce se petrece, sa recunoastem cancerul si apoi sa stabilim un plan prin care, incetul cu incetul, pas cu pas, sa ne curatam propria participare in acesta, cat de bine putem. Iata si o veste buna: eu sunt acum vesnic recunoscator pentru faptul ca Morgan (Freeman) nu mi-a indicat nici o directie, pentru lipsa raspunsului lui. De ce? Pentru ca drumul pe care am pornit acum 10 ani si pe care merg de atunci nu este al lui, ci al meu. Poti iubi lumea doar daca te iubesti pe tine."
"Noi nu devenim fericiti concentrandu-ne asupra fericirii, cautand-o cu infrigurare. Concentrandu-ne in schimb pe ceea ce este adevarat, pe ceea ce este bine si drept, fericirea apare apoi ca o consecinta fireasca...sa ne dedicam unui scop mai inalt, prin care ne exprimam pe noi insine in mod autentic, unic si sincer."
"Am auzit nenumarati parinti spunand ca-si doresc ca progeniturile lor sa faca orice ii face fericiti. Cu toate acestea, aceiasi parinti nu fac ceea ce ii face pe ei cu adevarat fericiti."

"Evanghelia dupa Toma spune: "Daca aduceti la lumina ceea ce este in voi, ceea ce este in voi va va salva. Daca nu aduceti la lumina ceea ce este in voi, ceea ce este in voi va va distruge." Aici mizele sunt clare: educatia adevarata devine o chestiune de viata si de moarte-daca nu pentru organism, atunci pentru suflet si spirit. Daca esti poet si in interiorul tau cuvintele asteapta sa fie exprimate, aceasta poate sa te ajute la vindecare, daca arta din tine este scoasa la iveala (liber), vei straluci, traindu-ti viata cu sens si scop; vom fi, dupa cum sugereaza Evanghelia, salvati. Daca aceste cuvinte raman blocate in tine, fermentand, daca aceste cuvinte nu sunt exprimate, lumina care este in tine, lumina care esti tu, va disparea; vei fi, asa cum Evanghelia ne avertizeaza, distrus(a). Profesorul prins in spatele unui birou de contabil, artistul sufocandu-se intr-un birou anost-Evanghelia nu lasa loc indoielii: aceste talente trebuie sa fie scoase la lumina. Dar de ce nu sunt scoase la lumina toate aceste talente? ...In doar doi ani, la scurt timp dupa momentul in care copiii nostri sunt pusi in mainile sistemului nostru educational, credinta lor in propria natura creativa paleste. De ce? ...Copiii nu mai sunt acum liberi sa exploreze, dar li se spune "stai locului", "fii tacut", "fii atent" si "inceteaza sa te mai uiti pe fereastra"....starea de uimire si ochii larg deschisi ai prescolarului se schimba pana in clasa a XII-a in privirea lipsita de viata a liceanului in prag de absolvire. (n.n. Completare: daca inca mai exista viata in privire, sistemul il trimite la "studii superioare", calificare-recalificare, doctorate, postdoctorate, specializari, stagii de perfectionare-formare-deformare, il tine ocupat cu munca pana la pensie.) ..."Ne transformam copiii intr-un produs." (Fa altora ceea ce vrei sa ti se faca si tie.)

"Contrar a ceea ce am fost invatati, cooperarea, si nu competitia, este de fapt ordinea de guvernare a naturii. Intreaga natura exista intr-o mare retea interconectata si orice legaturi rupte in aceasta retea poate avea consecinte dezastruoase. In rarele situatii in care natura da nastere unei specii neconforme si care incalca legea limitelor, ea actioneaza imediat atat in calitate de judecator,cat si de juriu, pronuntand o sanctiune consistenta si aspra: moartea....In mod tragic, noi oamenii, cu apetitul nostru necontrolat pentru mai mult, incalcam aceasta lege in fiecare zi. Suntem incurajati si chiar recompensati sa luam cat de mult putem, o filosofie care a avut consecinte catastrofale pana in prezent...In mod ironic, intelegem bine cat de mortal poate fi un organism care creste fara limite. De fapt, avem chiar si un termen care denumeste celulele din organism care iau mai mult decat ceea ce li se cuvine - noi numim aceste celule cancer."

"Odata ce omul s-a separat de natura s-au pus astfel bazele perceptiei conform careia oamenii se vad ca fiind separati unul de altul."

"FRICA: Ce este o intentie pura?
ADEVARUL: Exista doar o singura intentie pura: sa ne oferim pe noi insine, talentele si inzestrarile noastre, pe noi in intregime, in slujba celorlalti. Sa fim "o gaura intr-un flaut prin care trece suflarea lui Hristos"."

Cancerul e generat de atitudinea de separare, divizare, delimitare de ceilalti, de sentimentul de "al meu", in engleza "mine"="al meu" are si sensurile de mina exploziva, mina de exploatare a resurselor subsolului, de acaparare prin concurenta de catre o singura componenta a resurselor vietii mai mult decat este necesar pentru o unica parte, iar aceasta se face in detrimentul celorlalte parti. Mai departe, aceasta acaparare consumista lasa gunoaie, polueaza mediul celorlalti. Si daca se continua fara corectiile necesare, atunci partea va asfixia intregul si vor muri impreuna.
Viata unifica, intregeste armonios. Totul este viu si conectat. Cine divide pentru a stapani, de fapt mortifica prin despartirea partii de intreg si se automortifica.
Noi avem pretentia de a controla natura exterioara (sa marim productia prin chimizare, irigatii, sa amelioram sau sa modificam genetic, sa conservam ca sa stocam mai mult in depozite, sa vindem en-gros prin supermarket-uri), fara a ne controla natura interioara.
Avem pretentii fara a accepta responsabilitatile.