Citez din articol: "In organism grasimea are doua functii: Prima este de a tampona acizii si de a pastra pH-ul in sange la un nivel constant de 7, 365, inclusiv prin producerea colesterolului! A doua functie capitala a grasimii se refera la folosirea ei ca si combustibil la nivelul celulei. Celulele noastre sunt construite sa functioneze utilizand grasimi si in loc de asta civilizatia noastra moderna a deviat alimentatia noastra, astfel incat acum celulele folosesc drept combustibil zaharul. Dar grasimea produce de sase ori mai multa energie decat arderea de zaharuri sau proteine si, in plus, reziduurile acide rezultate prin ardere sunt mult mai putine."
Ma inspir si din "InfoCons-Ziar independent al Miscarii de Protectia Consumatorilor din Romania", nr.2/2012, pag.3, articolul: "Pervertirea gustului si dieta moderna-Diferenta intre gustul artificial si natural", care il citeaza pe Prof. Dr. Gheorghe Mencinicopschi, "Adevarul despre alimente, nutritie sanatoasa si diete-ortodietoterapie":
"Alimentatia moderna este in foarte mare masura influentata de publicitatea din media si de ambalajele produselor. ...Dulciurile si bomboanele date deseori la discretie copiilor contin mult zahar rafinat (supranumit "moartea alba"), arome artificiale, conservanti. De multe ori rasplatim copiii cu "ceva bun", adica astfel de dulciuri. Trebuie sa ne amintim ca copiii nu se nasc cu nevoia organica de a consuma astfel de dulciuri (asa cum au o nevoie vitala de laptele matern si apoi de diferite legume, fructe, carne-proteine si altele). Obisnuindu-i cu astfel de produse bogate in zahar, arome artificiale si alti aditivi nu le satisfaceti o necesitate pentru crestere, ci doar le creati o obisnuinta care le va afecta treptat, dar sigur sanatatea-dintii, sistemul osos, cresterea, sistemul hormonal si maturizarea sexuala, dezvoltarea cerebrala si capacitatile cognitive etc....In timp, consumul constant de astfel de produse de catre copii le scade dramatic sansa unei vieti de adult sanatoase."
Articolul continua incluzand subtitlurile: "Gustos, dar toxic" referindu-se la bauturile carbogazoase si monoglutamatul de sodiu, "Hrana pentru minte" referindu-se la o dieta naturala echilibrata in combinatie cu miscarea in mod regulat.
Cat de doctor trebuie sa fii, ca sintetizand toate informatiile care ne parvin pe atatea canale media, sa nu vezi cauzele bolilor si actorii care le intretin?
Traduc pentru claritate:
Parintii sunt educati sa-si creasca copii la fel cum au fost si ei, recompensand si compensand frustarile "cu ceva bun", in cadrul unui sistem care asigura profitul, intretinand bolile si consumismului nenatural, adica ignoranta si suferinta.
Parintii isi cheltuie resursele, care mai raman dupa taxe si impozite, adica timpul vietii lor, ca sa-si imbolnaveasca copii si apoi cheltuie sa-i vindece.
O licoare care alcalinizeaza corpul
Extrasul de lamaie cu bicarbonat, alternativa naturala la chimioterapie se prepară astfel:
- într-un litru de apă, se fierbe timp de un minut, coaja unei lămâi, apoi se lasă la macerat, de seara până dimineaţa.
- în dimineaţa zilei următoare, lichidul se filtrează. În acest macerat se stoarce sucul lămâii, se adaugă miere (după gust) şi o linguriţă de bicarbonat.
Bolnavii trebuie să consume zilnic un litru de limonadă preparată în acest mod.
De asemenea, leacul miraculos se poate administra preventiv, fiind un tonic pentru întregul organism.
Să nu uităm că durata şi calitatea vieţii noastre depind
de modul în care noi alegem să trăim
Cercetările actuale ale numeroşilor nutriţionişti pentru a
descoperi reţete care să ţină boala şi bătrâneţea la distanţă, au concluzionat
cu argumente solide că echilibrarea pH-ului organismului poate face minuni
pentru sănătate. În urma acestor cercetări a apărut aşa-numita „alimentaţie
alcalină”, iniţiată de dr. Robert O. Young, nutriţionist, microbiolog şi
naturopat. Iată ce afimă domnia sa: „ …Organismul uman a fost creat să aibă
o compoziţie alcalină la bază, iar pentru a fi sănătoşi, trebuie să ne păstrăm
această alcalinitate.” „ ...toate funcţiile fiziologice, respiraţia,
mişcarea, inclusiv gândirea au efect de acidifiere. Iar dacă noi nu eliminăm
eficient aceşti acizi prin procesele de excreţie - transpiraţie, urinare,
defecare -, acumularea lor în spaţiile interstiţiale şi în organe duce la
îngrăşare, la boli şi la îmbătrânire prematură.” Recomandarea dânsului
este: consumul apei alcaline şi ionizate pentru stimularea capacităţii de
eliminare a toxinelor, însoţit de o dietă bazată mai mult pe fructe şi legume
verzi şi în special din categoria celor alcaline sub formă de suc sau piure în
stare crudă.
Dr. Robert O. Young continuă: „ ...grepfrutul, lămâia,
lămâia lime sunt fructe alcaline, miraculoase în acest sens, deşi multă vreme
au fost considerate acide datorită acidului citric din compoziţie. Însă ele au un conţinut redus de zaharuri
şi multe săruri de potasiu în compoziţie, ceea ce le face alcaline.”
Toate acestea
explică de ce lămâia este considerată un fruct cu virtuţi surprinzătoare. S-a
constat că ea distruge celulele canceroase, având un efect de 10.000 de ori mai
puternică decât chimioterapia!!! Această proprietate excepţională n-a prea fost
mediatizată, pentru că există laboratoare interesate în fabricarea unei versiuni
sintetice (Adryamicin, de exemplu), care le aduce imense beneficii.
Mulţi cercetători au constatat
efectul de reducere rapidă a chisturilor şi tumorilor prin consumul sucului
proapăt de lămâie. Unii afirmă că lămâia este de mare utilitate în toate
tipurile de cancer (cel de colon, de sân, de prostată, de plămân, de
pancreas…enumerând doar câteva, cu ponderea cea mai amplă).
Experimentele
efectuate în laborator după anii ’70, au scos la iveală faptul că lămâia este
un agent antimicrobian cu spectru larg, eficient în infecţiile bacteriene şi cu
ciuperci, eficace contra paraziţilor interni şi a viermilor. Are efect
diuretic, permiţând curăţirea vezicii şi a căilor urinare. Prin proprietăţile
ei antiacide reduce riscul de litiază renală. Regularizează tensiunea arterială
crescută, este antidepresivă, combate stress-ul şi bolile nervoase. „Consumaţi
lămâi şi nu veţi îmbătrâni” susţin nutriţioniştii. Conţinutul de acid
citric cu efect puternic de alcalinizare a pH-ului, asigură un echilibru ionic
şi hidric între membrana celulară şi spaţiul interstiţial, nepermiţând
celulelor să îmbătrânească.
Invitaţia de a
consuma lămâii este şi pentru de a avea o siluetă armoniasă, datorită efectului
de prevenire şi combatere a obezităţii, principala modalitate prin care se
realizează acest efect fiind intensificarea arderilor la nivel celular.
Un pahar de apă
caldă în care am adăugat sucul de la o lămâie, consumat dimineaţa înainte de
masă, ajută la intensificarea activităţii tubului digestiv şi la începerea
arderilor celulare, punând astfel organismul la treabă cu mult înainte ca noi
să ne fi început activitatea zilnică. Apa caldă poate fi înlocuită cu ceai
negru sau verde, realizându-se astfel un efect benefic în plus, deoarece lămâia
potenţează efectele antioxidante ale ceaiului. Studiile au demonstrat că
adăugarea sucului de lămâie în ceaiul verde îmbunătăţeste cu 80% efectele
catecinei (principalul antioxidant din ceai). Catecina, ajutată de lămâie, îşi
manifestă efectul antioxidant prin neutralizarea radicalilor liberi, scăzând
astfel stress-ul oxidativ.
Una dintre cele
mai apreciate diete este cea cu lămâi, care nu este deloc dificilă, asociind
consumul necesar de lămâi pentru obţinerea anumitor efecte în ceea ce priveşte
sănătatea noastră cu un răsfăţ culinar. Această dietă se bazează atât pe
efectul antilipemiant al lămâilor cât şi pe cel diuretic. Pe parcursul acestei
diete e bine să avem un regim alimentar echilibrat, fără excese cantitative sau
calitative. Regula este ca la fiecare masă să fie prezentă lămăia. Aceasta cură
nu este în niciun caz un regim de înfometare, fiind recomandate mese care să
aducă aportul alimentar necesar organismului, la ore fixe, bazate pe principii
de alimentație sănătoasă. Pe durata acestei cure e bine să avem grijă să
excludem din alimentaţie grăsimile saturate, zahărul alb rafinat şi, în
general, toate alimentele despre care ştim că sunt duşmani ai sănătăţii,
aducătoare de toxine şi generatoare de obezitate. Rezultate foarte bune s-ar obţine cu un regim
lacto-vegetarian. Mesele trebuie completate de ingestia unei cantităţi
importante de apă şi, bineînţeles, de cantitatea corespunzatoare de suc de
lămâie.
Durata
dietei este de 16 zile. Consumul de lămâi creşte progresiv, în prima zi se
consumă sucul de la o lămâie, în a doua zi sucul de la două lămâi şi tot aşa
până în ziua şapte când am ajungem la şapte lămâi. Apoi facem o pauză de două zile,
după care o luăm în sens invers până când ajungem din nou la o lămâie. Sucul de
lămâie poate fi consumat doar cu adaos de apă sau în combinaţie cu ceai sau
într-o limonadă specială (aceasta se prepară prin adăugarea la un pahar de apă
plată a 2 linguri de suc de lămâie, puţină scorţişoară şi puţină boia iute).
Lămâia
lime spre deosebire
de lămâia galbenă este mai aromată şi mai dulce, conţine o cantitate mai mare
de calciu şi fosfor, dar este mai puţin bogată în vitamina C. Acest fruct se
înscrie cu uşurinţă în lista alimentelor recomandate în dieta-tratament pentru
dezechilibrele digestive.
Acidul
citric din lime are o reacţie alcalină în tractul gastrointestinal, fiind
capabil să diminueze simptomele de ulcer peptic, iar sucul de lime diluat cu
apă călduţă este benefic în prevenirea şi tratarea constipaţiei, cistitei şi
diminuează fragilitatea oaselor. Este recomandată şi pentru menţinerea unei
bune sănătăţi a dinţilor: previne căderea lor, cariile dentare, şi sângerarea
gingiilor.
Am expus aici doar câteva din virtuţile acestui fruct
special, care prezintă şi una din cele mai proaspete, energizante şi flexibile
arome. Ea deţine calitatea de a purifica şi de a intensifica aromele cu care se
combină. Că este galbenă sau lime, lămâia este un aliment complex, necesar
pentru menținerea unei bune stări de sănătate. În acest scop, ar trebui să
consumăm zilnic cel puţin un sfert de lămâie.