Afişări de pagină

Sistem


luni, 22 februarie 2016

Medium medical - Secretele din spatele bolilor cronice si misterioase si cum te poti vindeca in sfarsit

Medium medical, Autor: William, Anthony
Nr. de pagini : 480
Anul aparitiei : 2016  
Categoria: Practice » Spiritualitate » Diverse
O intelepciune vindecatoare ce depaseste cu zeci de ani cunoasterea epocii noastre

Anthony William, un Medium Medical fara pereche, a ajutat zeci de mii de oameni sa se vindece de boli diagnosticate gresit sau tratate ineficient, ori pe care medicii nu au stiut cum sa le abordeze. El face acest lucru ascultand o voce divina care ii vorbeste efectiv la ureche, spunandu-i ce se ascunde dincolo de durerea sau de boala oamenilor si ce trebuie sa faca acestia pentru a-si restabili starea de sanatate optima.

Metodele sale dau intotdeauna rezultate spectaculoase, inclusiv in cazul celor care au petrecut foarte multi ani si care au cheltuit foarte multi bani pe toate tipurile de tratamente inainte de a apela la el. Acum, in aceasta carte revolutionara, Anthony William ne prezinta tot ce a invatat de-a lungul celor peste 25 de ani in care i-a ajutat pe oameni sa isi recupereze sanatatea.

Cartea contine o cantitate uriasa de informatii legate de vindecare, din care multe nu sunt cunoscute la ora actuala pe pamant si nu vor fi descoperite de stiinta oficiala decenii de acum inainte.

Citind aceasta carte iesita din comun, vei descoperi:

· Cauzele bolilor si conditiilor pe care comunitatile medicale le inteleg gresit sau nu le inteleg deloc.

· Solutii suta la suta naturale pentru zeci de boli, printre care: boala Lyme, fibromialgia, oboseala glandelor suprarenale, sindromul oboselii cronice, dezechilibrele hormonale, tiroidita lui Hashimoto, scleroza multipla, depresia, diferite conditii neurologice, inflamatii cronice, boli autoimune, dezechilibre ale glicemiei, colita, si multe altele.

· Solutii pentru regenerarea sufletului si spiritului dupa ce o boala te-a zdruncinat complet in plan emotional.

Indiferent daca ti s-a pus un diagnostic pe care nu il intelegi sau daca suferi de simptome pentru care nu exista un diagnostic, daca cineva drag este bolnav sau esti medic / terapeut si doresti sa le oferi pacientilor tai un tratament mai bun, cartea Medium medical iti ofera raspunsurile pe care le cauti. De asemenea, este un manual perfect pentru toti cei care isi doresc sa afle secretele unei vieti mai lungi, traite intr-o stare de sanatate perfecta.




Cuprins :

Prefata xv

Introducere xix

Partea I: CUM A INCEPUT TOTUL

CAPITOLUL 1 Originile mediumului medical 3

CAPITOLUL 2 Adevarul despre bolile misterioase 33

Partea a II-a: EPIDEMIA ASCUNSA

CAPITOLUL 3 Virusul Epstein-Barr, sindromul oboselii cronice si fibromialgia 51

CAPITOLUL 4 Scleroza multipla 81

CAPITOLUL 5 Artrita reumatoida 91

CAPITOLUL 6 Hipotiroidia si tiroidita Hashimoto 103

Partea a III-a: SECRETELE DIN SPATELE ALTOR BOLI MISTERIOASE

CAPITOLUL 7 Diabetul de tip 2 si hipoglicemia 119

CAPITOLUL 8 Oboseala glandelor suprarenale 135

CAPITOLUL 9 Candida 151

CAPITOLUL 10 Migrenele 163

CAPITOLUL 11 Zona Zoster – adevarata cauza a colitei, afectiunilor incheieturii temporo-mandibulare, neuropatiei diabetice si a altor boli 179

CAPITOLUL 12 Tulburarea deficitului de atentie / hiperactivitatii si autismul 197

CAPITOLUL 13 Sindromul stresului post-traumatic 215

CAPITOLUL 14 Depresia 235

CAPITOLUL 15 Sindromul premenstrual si menopauza 251

CAPITOLUL 16 Boala Lyme (boala muscaturii de capusa sau borrelioza) 273

Partea a IV-a: CUM TE POTI VINDECA IN SFARSIT

CAPITOLUL 17 Sanatatea intestinelor 307

CAPITOLUL 18 Eliberarea creierului si corpului de toxine 339

CAPITOLUL 19 Ce nu trebuie sa mananci 363

CAPITOLUL 20 Teama de fructe 377

CAPITOLUL 21 Cura de purificare si vindecare de 28 de zile 397

CAPITOLUL 22 Meditatii si tehnici pentru vindecarea sufletului 411

CAPITOLUL 23 Ingerii esentiali 429

Cuvant de incheiere: Cultiva-ti credinta 447

Multumiri 450
Despre autor 452

Fragmente :

Partea a IV-a: Cum te poti vindeca in sfarsit

Capitolul 17

Sanatatea intestinelor

Nimeni nu pare sa stie foarte exact ce se intampla atunci cand un aliment ajunge in stomac. Sistemul digestiv reprezinta un miracol si un fenomen care depaseste imaginatia oamenilor. Chiar tinand cont de cunoasterea medicala curenta a manierei in care functioneaza anumite parti ale sale, sistemul digestiv continua sa ramana un mare mister.

Toata lumea stie ca dupa ce muscam dintr-un aliment, mestecam imbucatura si o inghitim, aceasta ajunge in tractul gastrointestinal, care o descompune, iar sangele absoarbe substantele nutritive, in timp ce fibrele si celelalte deseuri sunt evacuate. Atunci cand acest proces nu functioneaza foarte corect, ne doare stomacul, suferim de un disconfort intestinal sau mai rau.

Simplul fapt ca stiinta medicala a descoperit enzimele digestive nu inseamna insa ca ea a ajuns sa inteleaga plenar procesul digestiv. Atunci cand vine vorba de ceea ce mancam si de maniera in care organismul nostru proceseaza hrana pe care o consumam, stiinta medicala este incapabila sa inteleaga diferenta dinte Jack Spintecatorul si Mos Craciun.

Digestia este partea cea mai putin cunoscuta a fiziologiei umane. Desi oamenii de stiinta pretind ca totul este clar si ca au inteles ce se intampla, ea ramane elementul cel mai enigmatic al manierei de operare a organismului nostru.

Spre deosebire de alte boli, despre care iti pot preciza ca in cateva decenii cercetarile vor face descoperirile necesare pentru tratamentul lor corect (tratament care este deja descris in aceasta carte), starea de sanatate a intestinelor este o cu totul alta poveste. Este posibil ca mecanismele secrete ale digestiei sa nu fie descoperite niciodata de catre comunitatile medicale de pe acest pamant, ceea ce face ca acest capitol sa fie absolut esential.

Intestinele reprezinta un element cheie al starii tale de sanatate. De aceea, ingrijirea lor corecta este cel mai bun lucru pe care il poti face pentru a-ti incepe calatoria vindecatoare din interior catre exterior.

Sistemul digestiv include stomacul, intestinul subtire, intestinul gros (care include la randul lui colonul), ficatul si vezica biliara. El este responsabil pentru absorbtia substantelor nutritive din alimentele pe care le consumi, pentru evacuarea corecta a deseurilor si pentru mentinerea unui sistem imunitar puternic.

Desi este absolut fundamental pentru indeplinirea acestor functii de zi cu zi, sistemul digestiv detine o forta vitala personala. Alimentele nu sunt digerate exclusiv prin procesul fizic al descompunerii lor chimice (desi nici acesta nu este inteles pe deplin de cercetarea stiintifica); exista inclusiv factori spirituali si metafizici implicati in procesul digestiei. Asa se explica de ce fiintele iluminate de pe aceasta planeta aplica anumite tehnici alimentare cum ar fi mestecarea lenta si profunda; mancatul lucid, cu mintea focalizata asupra acestui proces; rugaciunea inaintea, in timpul si dupa masa; si identificarea cu alimentele consumate.

Imagineaza-ti un rau care curge prin interiorul colonului tau. Pe fundul sau (in mucoasele sale) exista mii de varietati diferite de bacterii si microorganisme care mentin un echilibru homeopatic pentru ca apa raului sa nu devina toxica (respectiv, pentru ca intestinele sa nu devina septice si otravitoare).

Asa cum un rau are un spirit al lui, sistemul digestiv gazduieste o mare parte din spiritul uman. Acesta reprezinta esenta sinelui, vointa si intuitia omului.

Ai auzit vreodata expresia "instinct visceral (intestinal)”? Sau "reactie viscerala”, ori "emotie viscerala”? Exista apoi expresii precum: "Ce iti spun intestinele sa faci?”, "Ce, nu ai intestine?”, "Ma simt eviscerat”, "Intestinul tocmai mi-a spus ceva”, "Ii urasc intestinul”, "Mi-am epuizat intestinele” sau "Chiar ai intestine![1]” Toate aceste expresii arata ca oamenii inteleg la nivel intuitiv rolul fundamental pe care il joaca intestinele in viata noastra, mult dincolo de planul fizic. Ei inteleg ca acestea fac parte integranta din esenta lor emotionala si intuitiva.

Vigoarea omului rezida in intestinele sale. Acestea au pori emotionali, ceea ce inseamna ca emotiile noastre pot controla bacteriile benefice sau nocive care infloresc in intestinele noastre. O sanatate deficitara a sistemului digestiv poate bloca in mare masura intuitia.

Analogic vorbind, i-am putea compara pe oameni cu merele. Exista mere care arata superb la exterior, dar care au miezul putred. Intr-o maniera similara, exista oameni cu intestinele pline de bacterii nocive si poate chiar cu un caracter imoral, pe care nimeni nu ii poate citi judecand numai dupa infatisarea lor exterioara. La fel, exista mere relativ imperfecte privite din afara, dar cu un miez cat se poate de solid si de sanatos. Intr-o maniera similara, exista oameni decenti si buni la suflet carora nu li se citeste fericirea pe fata, care nu se imbraca dupa ultima moda si care nu par sa se distreze prea tare, dar cu intestinele pline de bacterii benefice.

Oamenii pot avea intre 75 si 125 de trilioane de bacterii in intestinele lor. Acest lucru deschide poarta catre infectiile generate de bacteriile, microbii, mucegaiurile, drojdiile, fungii, micotoxinele si virusii toxici si neproductivi. Daca nu sunt tratati corect, acesti agenti patogeni pot modifica si bloca instinctele naturale ale omului, dand nastere unei game nelimitate de boli – atat timp cat in intestine nu exista un numar adecvat de bacterii benefice care sa contracareze aceste efecte.

In acest capitol vom vorbi despre problemele de natura intestinala, inclusiv despre sindromul intestinelor permeabile, digestia proasta, refluxul acid, infectiile intestinale, sindromul colonului iritabil, spasmele gastrice, gastrita si durerile de ordin general din zona stomacului sau din apropierea acestuia. Vei gasi aici informatii critice legate de toate aceste conditii care depasesc cu mult ceea ce cunosc la ora actuala comunitatile medicale. Intre altele, voi demonta mai multe mituri legate de "remedii” si trenduri la moda, oferindu-ti o serie de pasi simpli pentru a-ti vindeca sistemul digestiv si pentru a-ti restabili astfel starea de sanatate.

Intelegerea sindromului intestinelor permeabile

O conditie medicala ce continua sa starneasca o mare confuzie este sindromul intestinelor permeabile, sau mai simplu, permeabilitatea intestinelor. Insesi aceste nume ne lasa perplecsi, dar asa descriu comunitatile medicale diferitele conditii medicale si teoriile lor.

In esenta, povestea sindromului intestinelor permeabile are trei aspecte. Primul se refera la intelegerea comunitatilor medicale conventionale. Majoritatea medicilor si chirurgilor conventionali folosesc expresia "intestine permeabile” pentru o boala intestinala critica ce perforeaza mucoasele tractului intestinal sau stomacului, cauzand infectii grave ale sangelui, febra mare si/sau septicemie. Din acest punct de vedere, medicii au dreptate: aceasta boala este foarte grava si produce dureri si suferinte extreme.

Intestinele permeabile se pot datora unui ulcer care afecteaza mucoasa stomacului, dar si unor tulpini bacteriene de E. coli care creeaza buzunare in mucoasa stomacului; unor microorganisme precum C. difficile care genereaza un megacolon; unor hemoragii, abcese ori diverticulitei. Numele de "intestine permeabile” se aplica atunci cand una din aceste conditii strapunge peretii tractului gastrointestinal si le permite agentilor patogeni sa ajunga in sange.

O alta modalitate de a genera sindromul intestinelor permeabile este strapungerea colonului din greseala in timpul unei operatii chirurgicale. (Am avut clienti care au stat foarte mult timp in spital din aceasta cauza.)

Indiferent de cauza, intestinele permeabile genereaza simptome foarte grave.

Al doilea aspect al problemei se refera la intelegerea medicinii alternative, integrative si naturiste a sindromului intestinelor permeabile. Aceste comunitati medicale folosesc acest termen pentru a descrie o conditie in care mucegaiul, ciupercile precum Candida sau bacteriile neproductive fac gauri minuscule in mucoasa intestinelor, generand microscurgeri de toxine in sange, care genereaza la randul lor o multitudine de probleme.

Aceasta teorie necesita anumite ajustari.

Desi este adevarat ca un mediu intestinal toxic, care include bacteriile si ciupercile neproductive, poate contribui decisiv la o stare proasta de sanatate, confundarea lui cu intestinele permeabile induce in eroare. Daca acesti agenti patogeni ar trece intr-adevar prin mucoasa intestinala, intr-o masura oricat de mica, ei ar genera cele mai severe simptome, precum febra mare, infectiile in sange, dureri extreme si/sau septicemie. Expresia "intestine permeabile” nu ar trebui folosita decat pentru descrierea perforarii propriu-zise a peretilor tractului digestiv.

In acest caz, de ce li se spune zecilor de mii de oameni care sufera de oboseala, dureri, constipatie, disconfort digestiv si reflux acid, ca au intestine permeabile de catre practicienii alternativi?

Deoarece ei sunt intr-adevar bolnavi, iar aceasta expresie inselatoare reprezinta cea mai buna teorie pe care le-o pot oferi pacientilor specialistii. In lumea medicala conventionala, milioane de pacienti sunt diagnosticati cu sindromul colonului iritabil, boala celiaca, boala lui Crohn, colita, gastropareza sau gastrita, etichete care acopera mai mult sau mai putin aceleasi simptome, care raman insa la fel de misterioase. Alti pacienti experimenteaza aceste simptome, dar nu primesc nici un diagnostic de la medici.

Exista insa o explicatie pentru aceste probleme intestinale misterioase, care nu au nimic de-a face cu permeabilitatea intestinelor. Personal o numesc permeabilitatea la amoniac, iar acesta este cel de-al treilea aspect al povestii noastre.

Permeabilitatea la amoniac

Nu confunda permeabilitatea la amoniac cu expresia "permeabilitate intestinala”, care reprezinta doar un trend recent. Permeabilitatea intestinala nu este decat un nume nou pentru vechea teorie a intestinelor permeabile, oferit pacientilor pentru a le da acestora iluzia de progres.

Adevaratul fenomen care se petrece este o permeabilitate la amoniac. Pentru a intelege ce inseamna acest lucru, este bine sa stii cate ceva despre felul in care iti proceseaza organismul alimentele.

Atunci cand mananci, alimentele trec rapid prin stomac, pentru a fi digerate. (Daca mesteci suficient de lent pentru ca saliva sa se amestece bine cu alimentele, procesul digestiv incepe efectiv in gura.) In cazul alimentelor dense bogate in proteine – cum ar fi carnea, nucile si semintele, si legumele – digestia la nivelul stomacului se realizeaza prin intermediul acidului clorhidric si al enzimelor, care descompun proteinele in forme mai simple ce pot fi digerate si asimilate in continuare de intestine.

Acest proces este relativ lin, daca stomacul contine un nivel adecvat de acid clorhidric.

Daca nivelul acidului clorhidric din stomacul tau este insa redus, acest organ nu va putea digera in suficienta masura hrana ingerata. Acest lucru se intampla frecvent atunci cand mananci in conditii de stres sau de presiune. Atunci cand proteinele ajung in intestinul subtire, ele nu sunt suficient de descompuse pentru ca celulele sa aiba acces la substantele nutritive, asa ca raman acolo si intra in putrefactie. Aceasta putrefactie la nivel intestinal creeaza gazul numit amoniac si poate conduce la balonare, disconfort digestiv, deshidratare cronica, desi la fel de bine poate sa nu genereze simptome. Din pacate, acesta este doar inceputul!

La unii oameni, cantitatea suficienta de acid clorhidric bun scade, fiind inlocuita cu niste acizi nocivi. Un om poate trai cu aceasta conditie ani la rand fara macar sa o observe. Mai devreme sau mai tarziu, acizii nocivi pot calatori insa ascendent, ajungand in esofag. (Daca experimentezi un reflex acid, la baza lui stau acesti acizi foarte duri, nu acidul clorhidric din stomacul tau. Aceasta confuzie este foarte frecvent intalnita, caci lumea medicala nu face nici o deosebire intre acizii din stomac si din intestine.)

O problema asociata este generata de faptul ca peretii intestinali creeaza mucozitati pentru a te proteja de acizii nocivi. Daca prea multe mucozitati ajung – dintr-un motiv sau altul – in gat, cel mai probabil acest lucru se datoreaza faptului ca sistemul tau digestiv incearca sa te protejeze de actiunea acizilor nocivi, care iti distrug peretii stomacului si esofagului. Simptomul reprezinta asadar un semnal ca ai o problema care trebuie tratata. Mucozitatile pot calatori inclusiv descendent, prin tractul intestinal, impiedicand intestinele sa absoarba corect substantele nutritive.

Sa ne intoarcem insa la amoniac. Urmatoarea informatie este esentiala: atunci cand alimentele se descompun in tractul intestinal si produc amoniac, acest gaz toxic are capacitatea de a pluti la fel ca o fantoma, iesind din intestine si ajungand direct in sange. Acesta este fenomenul numit permeabilitate la amoniac.

Amoniacul este marele vinovat care produce intregul haos asociat cu simptomele asa-ziselor intestine permeabile. Acestea nu au asadar nimic de-a face cu infectiile sau cu perforarea intestinului subtire ori a colonului. De asemenea, nici cu toxinele secretate de ciuperca numita Candida prin peretii intestinali.

Milioane de oameni au probleme digestive, iar vinovata pentru ele este permeabilitatea la amoniac. Asa cum am mai spus, ceea ce doctorii specializati in medicina alternativa numesc sindromul intestinelor permeabile nu are nimic de-a face cu gaurile sau cu alte imperfectiuni ale intestinelor, cu acizii sau cu bacteriile.

Amoniacul din intestine este un gaz care ajunge pur si simplu in sange… care il transporta apoi in intregul organism. In afara simptomelor intestinale mentionate anterior, permeabilitatea la amoniac poate conduce inclusiv la o stare generala de rau, la oboseala, probleme ale pielii, un somn neodihnitor, anxietate, si multe altele.

Probabil ca te intrebi, pe buna dreptate: "Daca acest fenomen se petrece din cauza cantitatii prea mici de acid clorhidric din stomac, ce anume cauzeaza acest deficit?” Principalul motiv al deficitului de acid clorhidric din stomac este adrenalina.

Ceea ce nu stiu medicii este ca exista mai multe forme de adrenalina. Glandele tale suprarenale produc 56 de amestecuri diferite de adrenalina ca reactie la diferitele tale emotii si la situatiile prin care treci. Cele asociate cu sentimentele negative precum teama, anxietatea, mania, ura, rusinea, vinovatia, depresia si stresul pot avea efecte deosebit de daunatoare asupra diferitor zone din corp, inclusiv asupra productiei de acid clorhidric din stomac. Prin urmare, daca treci printr-o perioada de stres cronic sau de suparare, acest lucru este de multe ori suficient pentru a-ti reduce cantitatea de acid clorhidric, si implicit capacitatea stomacului tau de a digera corect hrana. Diferitele nivele de stres si emotiile pe care le experimentam in viata de zi cu zi pot inhiba bacteriile benefice si le pot stimula pe cele nocive.

Un alt factor care reduce productia de acid clorhidric a stomacului sunt medicamentele cu prescriptie medicala. Antibioticele, imunodepresivele, antifungicele, amfetaminele si diferite alte medicamente pentru care corpul nostru nu este adaptat pot perturba echilibrul chimic din stomac.

Productia de acid clorhidric se reduce inclusiv in cazul in care consumi prea multe proteine, cum ar fi cele din carne, nuci, seminte si/sau legume. (Totusi, proteinele care provin din frunzele verzi, germeni si alte legume nu au acelasi efect.) Consumul unei cantitati prea mari de alimente care combina grasimea cu zaharul (cum ar fi branzeturile, laptele integral, prajiturile, fursecurile si inghetata) poate avea acelasi efect nociv asupra productiei de acid clorhidric.

Ambele categorii de alimente silesc stomacul sa lucreze mult mai mult pentru a le digera prin comparatie cu fructele si legumele, exercitand astfel o presiune uriasa asupra intestinelor tale. Mai devreme sau mai tarziu, acest lucru poate "epuiza” productia de acid clorhidric a stomacului si poate slabi eficacitatea enzimelor digestive. Daca mananci mese prea bogate in proteine (cum ar fi carnea de peste, de pui sau rosie) si ai simptome asociate cu productia redusa de acid clorhidric precum balonarea, disconfortul stomacal, constipatia, inertia si/sau oboseala, se recomanda sa consumi mai rar proteine de origine animala (nu mai des de o data pe zi) si in cantitati mai mici.

Exista insa si o veste buna: tu te poti recupera, amplificandu-ti productia de acid clorhidric si intarindu-ti enzimele cu ajutorul unei plante miraculoase care poate fi gasita pretutindeni in lume.

Refacerea capacitatii normale a stomacului de a produce acid clorhidric

Cea mai buna modalitate de a corecta permeabilitatea la amoniac (care, asa cum am mai discutat, este confundata frecvent cu sindromul intestinelor permeabile sau cu permeabilitatea intestinala) si primul pas in tratarea oricaror alte simptome gastrointestinale consta in refacerea capacitatii stomacului de a produce acid clorhidric si in intarirea sistemului digestiv.

Exista o modalitate extrem de simpla, dar foarte eficienta, de a face acest lucru: bea zilnic pe stomacul gol 500 g de suc proaspat de telina[2].

Probabil ca nu te asteptai la asta! La fel de probabil, nu iti vine sa crezi ca sucul de telina ar putea fi chiar atat de benefic. Si totusi, eu iti recomand acest lucru cu toata seriozitatea, caci nu exista modalitate mai buna de a-ti restabili sanatatea gastrointestinala. Acest suc este de-a dreptul miraculos. Si nu uita: desi exista multe amestecuri de sucuri naturale cu efecte absolut minunate pentru sanatate, trebuie sa bei sucul de telina neamestecat cu alte sucuri – daca scopul tau este sa iti imbunatatesti functia digestiva.

Nu te lasa inselat de simplitatea acestui remediu. Gandeste-te la el ca la o lucrare de zece pagini referitoare la un aspect specific al vietii de zi cu zi intr-o anumita perioada istorica. Daca ii dai profesorului o lucrare care prezinta in detaliu epoca respectiva, dar nu contine decat doua randuri despre aspectul indicat ca tema, profesorul nu va fi impresionat de multitudinea de fapte suplimentare pe care le-ai prezentat. Dimpotriva, se va intreba de ce nu ai insistat asupra temei indicate.

Cam asa se simte si stomacul tau atunci cand incearca sa isi restaureze capacitatea de a produce acid clorhidric. Un amestec de sucuri din 20 de ingrediente, din care numai unul este telina, va reprezenta un factor de distragere pentru el. Stomacul tau isi doreste suc de telina, si nimic altceva, pentru a-si repara in profunzime aceasta capacitate. Aceasta metoda secreta poate schimba dramatic in bine viata persoanelor care sufera de afectiuni digestive.

Iata cum trebuie sa procedezi:

· Spala o legatura proaspata de tulpini de telina dimineata, pe stomacul gol. (Poti face acest lucru si mai tarziu de-a lungul zilei, dar asteapta cel putin doua ore de la ultima masa, astfel incat stomacul tau sa fie relativ gol.) Orice alt aliment care exista in stomac perturba efectul sucului de telina.

· Prepara sucul de telina. Nu adauga nimic altceva, caci asa cum spuneam, orice alt ingredient va perturba efectul sucului de telina.

· Bea imediat sucul, inainte de a se oxida, fapt care i-ar reduce puterea.

Procedeul da rezultate deoarece telina contine compusi unici bogati in sodiu, iar aceste saruri minerale formeaza legaturi chimice cu numeroase oligoelemente si substante nutritive bioactive. Daca vei bea suc de telina dimineata inainte de mancare, acesta iti va intari digestia tuturor celorlalte alimente pe care le vei consuma de-a lungul zilei. In timp, sarurile minerale si substantele nutritive iti vor restaura ca nimic altceva capacitatea stomacului de a produce acid clorhidric.

Este bine sa stii de asemenea ca se intampla frecvent sa nu ai o singura problema digestiva, ci mai multe. In restul capitolului vei afla ce trebuie sa faci pentru a trata astfel de probleme.

Eliminarea metalelor grele toxice din intestine

In epoca moderna este aproape imposibil sa nu absorbi o anumita cantitate de metale grele toxice precum mercurul, aluminiul, cuprul, cadmiul, nichelul si plumbul. Adeseori, aceste metale grele se acumuleaza in ficat, vezica biliara si/sau in intestine. Dat fiind ca metalele grele sunt de regula mai grele decat apa din sistemul digestiv si din sange, ele se depun la fundul acesteia, pe peretii tractului intestinal, la fel ca aurul care se depune in albia raurilor.

Metalele grele toxice sunt otravitoare, iar daca incep sa se oxideze, ele dau produsi secundari care produc mutatii si daune celulelor din vecinatate. Dar cel mai nociv efect pe care il au metalele grele consta in faptul ca acestea reprezinta principala hrana a bacteriilor nebenefice, virusilor, fungilor, parazitilor si viermilor. Cu alte cuvinte, aceste metale atrag si hranesc streptococii A si B, E. coli cu multiplele sale tulpini, C. difficile, H. pylori si diferiti virusi. Atunci cand acesti agenti patogeni consuma metalele grele toxice, ele secreta un gaz neurotoxic care se ataseaza de amoniac si calatoreste de-a lungul intestinelor. Cu alte cuvinte, permeabilitatea la amoniac are o prietena foarte buna, si anume contaminarea cu metale grele. Permeabilitatea la amoniac faciliteaza trecerea gazelor toxice prin intestine.

Nu confunda insa micotoxinele (toxinele secretate de fungi) cu permeabilitatea. La ora actuala, medicii nu stiu ca agentii patogeni creeaza neurotoxine atunci cand consuma metale grele si ca aceste neurotoxine sunt foarte diferite de micotoxine. Micotoxinele nu pot crea toate simptomele generate de neurotoxine. De altfel, ele tind sa ramana in interiorul tractului intestinal si sa fie eliminate prin defecatie. Este bine sa retii acest lucru, caci de-a lungul anilor care vor veni vei auzi din ce in ce mai multe lucruri despre micotoxine. Acestea nu reprezinta insa adevaratul vinovat in cazul bolilor autoimune. Speranta mea este ca nu vei cadea in capcana acestui trend (gresit) de ultima ora si ca nu te vei lasa distras de noile concepte inventate de medici pentru a-si ascunde ignoranta.

Atunci cand agentii patogeni mentionati mai sus apuca sa se instaleze in intestine, ei incep sa le inflameze, adica sa iti satureze cu celulele lor peretii intestinali sau ai colonului. Ei elibereaza otravuri in intestinele tale prin intermediul neurotoxinelor pe care le produc, si indirect prin intermediul deseurilor si cadavrelor celulelor lor moarte, care sunt toxice. Aceasta este modalitatea prin care oamenii se imbolnavesc de sindromul colonului iritabil, de boala lui Crohn (o inflamatie a tractului gastrointestinal) si de colita (o inflamatie a colonului, care reprezinta de regula o infectie cronica a virusului zonei zoster descris in capitolul 11 in combinatie cu bacteria numita streptococ).

Privite la microscop, aceste produse secundare alcatuite din materie virala moarta si din invelisuri virale goale sunt usor de confundat cu activitatea unor paraziti. Din acest motiv, foarte multe analize ale fecalelor conduc la diagnostice gresite, de regula referitoare la paraziti. Aceasta este una din marile confuzii pe care le face medicina moderna.

Desi metalele grele pot conduce la probleme serioase daca nu sunt tratate, este relativ usor sa scapi de ele. Prin urmare, daca suferi de vreo boala gastrointestinala, cel mai bine este sa pornesti de la premisa ca metalele grele fac parte integranta din problema (daca nu reprezinta chiar cauza ei) si sa faci ceea ce este necesar pentru eliminarea lor.

Iata cateva optiuni foarte eficiente pentru eliminarea metalelor grele toxice din tractul tau intestinal:

· Coriandru: consuma o jumatate de cana pe zi din aceasta planta aromatica, fie goala, fie amestecata cu salate sau intr-un shake natural.

· Patrunjel: consuma un sfert de cana pe zi din aceasta planta aromatica, fie goala, fie amestecata cu salate sau intr-un shake natural.

· Zeolit: cumpara acest lut mineralizat in forma lui lichida.

· Spirulina (de preferinta din Hawaii): daca aceasta este sub forma de pulbere (cea mai recomandata pentru eliminarea metalelor grele din intestine), ia o lingurita pe zi amestecata cu apa sau intr-un shake natural.

· Usturoi: consuma doi catei proaspeti pe zi.

· Salvie: consuma doua linguri pe zi.

· L-glutamina: daca aceasta este sub forma de pulbere (cea mai recomandata pentru eliminarea metalelor grele din intestine), ia o lingurita pe zi amestecata cu apa sau intr-un shake natural.

· Frunze de patlagina: prepara un ceai din acestea si bea o cana pe zi.

· Flori de trifoi rosu: fierbe doua linguri de flori si bea doua cani pe zi din acest ceai.
Protejarea naturala a intestinelor

Un alt lucru pe care nu l-au descoperit inca cercetatorii medicali este faptul ca noi ne nastem cu niste perisori minusculi care captusesc intregul tract intestinal. Acesti perisori sunt microscopici, fiind doar putin mai mari ca bacteriile. Ei protejeaza intestinele de invazia virusilor, bacteriilor nocive, fungilor si viermilor. Pe de alta parte, asigura un veritabil paradis pentru miliardele de bacterii benefice.

Pana in secolul XIX, acesti perisori ramaneau de regula pe intreaga durata de viata a individului.

De la inceputul revolutiei industriale, oamenii au fost asaltati insa de diferite toxine din mediul inconjurator, de medicamente cu prescriptie medicala si de alte substante chimice care le distrug intestinele. La toate acestea se adauga metalele grele descrise in sectiunea precedenta si stresul vietii moderne, care umple organismul de adrenalina. In consecinta, este foarte posibil ca aceasta captuseala paroasa a intestinelor sa fie deja compromisa pana la varsta de 20 de ani, fapt care contribuie la foarte multe probleme de sanatate gastrointestinala.

Motivul pentru care stiinta medicala nu a descoperit inca acesti perisori este ca marea majoritate a operatiilor chirurgicale sunt executate pe pacienti de peste 30 de ani, varsta la care cilii nu mai exista demult. In ceea ce priveste biopsiile intestinale ale copiilor, acestea nu sunt directionate asupra acestor cili microscopici, care trec astfel neobservati.

Daca inca mai ai astfel de perisori ramasi, tu ii poti salva si intari prin consumul alimentelor cele mai sanatoase pentru intestine. Printre acestea se numara salata de calitate (romana, cu frunze rosii sau varietatea obisnuita); plantele aromatice cunoscute din vechime precum oregano, cimbrul si menta; si fructele, indeosebi bananele, merele, curmalele si smochinele.

Pe de alta parte, este bine sa te feresti de alimentele care iti pot deteriora starea de sanatate. Pentru a afla lista detaliata a acestora, vezi capitolul 19, "Ce nu trebuie sa mananci”.

Regenerarea florei intestinale si maximizarea productiei de B12

Bacteriile benefice din intestinele tale produc cea mai mare cantitate din necesarul de vitamina B12 de care ai nevoie. Acest lucru nu se intampla insa oriunde, ci indeosebi in ileu, portiunea finala a intestinului subtire, care este principalul centru de productie si absorbtie a acestei vitamine. Tot aici se petrece si procesul metilatiei.

Ori de cate ori devine necesara in corp, vitamina B12 este absorbita prin peretii ileului prin intermediul unor microvase capabile sa absoarba exclusiv aceasta vitamina si nimic altceva. Vitamina B12 cea mai apreciata de creier este cea produsa in ileu. Enzimele blocheaza absorbtia toxinelor sau a altor substante nutritive prin aceste vase de sange de la nivelul ileului, impiedicandu-le sa ajunga in sange.

Stiinta oficiala nu a descoperit inca acest mecanism.

Practic toti americanii au un deficit de vitamina B12 si/sau o problema cu metilatia[3]. Aceste probleme se manifesta in diferite forme. Pe de o parte, atunci cand metilatia nu functioneaza corect, ea poate impiedica adevarata bio-absorbtie a unor micronutrienti si oligoelemente esentiale. Pe de alta parte, o disfunctie a procesului de metilatie poate intrerupe procesul de convertire a vitaminelor inactive ingerate in vrac si a altor substante nutritive in versiuni bioactive mai mici care pot fi absorbite de organism. In al treilea rand, un nivel prea mare al aminoacidului numit homocisteina cauzat de un ficat intoxicat sau de o sarcina ridicata a unui agent patogen in organism, care creeaza foarte multi produsi secundari toxici, poate interfera cu procesul de metilare, impiedicand astfel conversia si absorbtia corecta a substantelor nutritive.

Atunci cand ileul dispune de suficiente bacterii benefice de un anumit tip, el produce suficienta vitamina B12. Aceleasi bacterii asigura inclusiv un proces de metilare eficient. Drama este ca aproape ca nu mai exista oameni care sa dispuna din abundenta de aceste bacterii, care nu sunt altceva decat micro-probiotice ce traiesc in mod natural pe anumite alimente, patrund in intestine atunci cand consumam aceste alimente si umplu astfel ileul. Din pacate, aceste microorganisme bioactive nu pot fi cumparate sub forma de suplimente cu probiotice de la magazin sau preluate din alimente si bauturi fermentate.

Atunci cand suferi de o productie scazuta de acid clorhidric, de o toxicitate cu metale grele si/sau de o permeabilitate a amoniacului, foarte multe bacterii benefice din intestine mor. Acest lucru inflameaza ileul, fapt care genereaza mai multe consecinte negative, cum ar fi slabirea drastica a sistemului imunitar. In plus, productia de vitamina B12 din intestine scade sau este blocata complet.

Analizele sangelui care stabilesc nivelul vitaminei B12 nu sunt corecte, caci laboratoarele nu stiu sa detecteze inca nivelul vitaminei B12 din intestine, din organe si indeosebi din sistemul nervos central. Desi suplimentele cu vitamina B12 ajung in sange, aparand in analizele medicale (ce dau rezultate "normale”), acest lucru nu inseamna ca vitamina ajunge inclusiv in sistemul nervos central, care are o nevoie fundamentala de B12. Asadar, indiferent de ceea ce spun analizele sangelui, ia intotdeauna suplimente cu vitamina B12. (La modul ideal, cauta suplimente cu metilcobalamina amestecata cu adenozilcobalamina, cunoscuta si sub numele de cianocobalamina. Atunci cand metilcobalamina este amestecata cu adenozilcobalamina, ficatul nu mai trebuie sa munceasca pentru a converti vitamina B12 intr-o forma utila.) Lipsa de B12 este un deficit real, cu consecinte drastice asupra starii de sanatate. Asa cum spuneam mai devreme, aproape toti americanii au un deficit de vitamina B12 intr-o forma sau alta.

De asemenea, ia masuri pentru a-ti restabili nivelul normal de bacterii benefice din organism. Probioticele de cultura care stau pe rafturile magazinelor naturiste sau alimentele fermentate care pretind ca contin astfel de bacterii nu reprezinta solutii in acest caz. Marea majoritate a acestor microorganisme, daca nu chiar toate, vor muri in stomac inainte de a ajunge in intestinul subtire. In plus, probioticele de sinteza nu ajung niciodata in partea finala a intestinului subtire (ileu), adica in regiunea care are cea mai mare nevoie de ele.

Exista probiotice care raman vii in intestine si care sunt responsabile pentru regenerarea florei intestinale, inclusiv a ileului. Foarte putini oameni le cunosc insa, confundandu-le cu niste alimente banale. Ele au totusi o putere formidabila de a-ti schimba sanatatea si viata intr-o maniera pe care nici nu ti-o poti imagina la ora actuala. Daca unii oameni se bucura de o sanatate foarte buna, ei datoreaza acest lucru faptului ca au consumat in mod accidental sau ocazional astfel de probiotice si microorganisme benefice datatoare de vitalitate.

Unde poti gasi aceste probiotice? In alimentele vii (proaspete).

Probioticele speciale care traiesc pe fructele si legumele proaspete reprezinta ceea ce eu numesc microorganisme elevate, sau probiotice elevate, caci ele acumuleaza energie de la Dumnezeu si de la soare. Microorganismele elevate nu trebuie confundate cu organismele din sol si cu probioticele derivate din acesta. Primele reprezinta cea mai buna optiune pentru regenerarea intestinelor din cate exista. Acestea sunt microorganismele pe care le gazduieste ileul si care produc vitamina B12 pe care o accepta cel mai bine organism, dar mai ales creierul.

O sursa principala de microorganisme elevate sunt germenii. Germenii de lucerna, de broccoli, de trifoi, de schinduf, de linte, de mustar, de floarea soarelui, de kale si de alte seminte similare sunt niste veritabile mini-gradini vii. In aceste forme de viata minuscule infloresc bacteriile benefice care iti pot ajuta intestinele sa se regenereze.

Asa cum spuneam, aceste bacterii benefice sunt diferite de "prebiotice” si de organismele nascute in sol. Microorganismele elevate se gasesc intotdeauna deasupra solului, pe frunzele si pe coaja fructelor si legumelor.

Daca ai acces la o ferma organica, la o piata taraneasca sau daca ai propria ta gradina, consuma cat mai multe legume si fructe proaspete pentru a integra microorganismele elevate in dieta ta. Cheia in cazul de fata consta in a consuma produsele crude, proaspete si nespalate (desi o clatire usoara fara detergent este relativ sigura). Pe aceste produse exista milioane de probiotice si microorganisme pline de vitalitate. Este foarte important sa iti folosesti insa discernamantul, caci nu toate fructele si legumele nespalate sunt sigure. Nu consuma astfel de produse decat atunci cand le cunosti sursa de provenienta si esti sigur ca nu contin toxine sau alte substante contaminante care te-ar putea imbolnavi.

Atunci cand rupi o frunza de kale direct din gradina, poti observa in buzunarele ei o pelicula. Aceasta nu este un fel de murdarie si nu este produsa de organismele de la sol, ci de microorganismele elevate, fiind un probiotic natural care nu trebuie spalat. (A nu se confunda acest lucru cu frunzele de kale patate de ingrasamant, care trebuie spalate usor.) Atunci cand consumi frunza de kale, buzunarele cu bacterii benefice se comprima si le prind in interiorul lor, astfel incat trec de multe ori de acidul din stomac. Atunci cand ajung in intestine, aceste milioane de microorganisme au efecte fenomenale asupra digestiei si sistemului imunitar, ajungand pana in ileu si stimuland productia si stocarea vitaminei B12.

O bucata proaspata de kale nespalata, rupta direct dintr-o gradina organica, o mana de germeni sau un mar rupt dintr-un pom care nu a fost stropit cu pesticide – depasesc ca valoare toate probioticele create la sol sau in laboratoare, ori in alimentele fermentate. Chiar daca ai mancat un singur astfel de produs plin cu microorganisme elevate o singura data in viata, acesta te-a protejat cu siguranta intr-o oarecare masura, fara macar sa iti dai seama. De buna seama, cu cat mananci mai multe astfel de produse proaspete si nespalate, fara chimicale si ceara, cu atat mai mari sunt beneficiile de care te poti bucura.

De remarcat ca prebioticele au devenit extrem de populare in ultima vreme. De fapt, termenul se refera la consumul anumitor fructe si legume care alimenteaza bacteriile productive existente deja in intestine. Adevarul este ca fiecare fruct si fiecare leguma proaspata pe care le consumi alimenteaza aceste bacterii benefice.

Un alt lucru pe care il poti face este sa iti procuri probiotice de buna calitate din magazine, inclusiv din gama celor crescute la sol. Chiar si asa, ar fi bine sa dublezi acest lucru cu consumul de produse proaspete, caci nimic nu se poate compara cu acestea. Ingerarea microorganismelor elevate de pe o salata proaspata sau de pe coaja unui fruct echivaleaza cu un motor cu 9000 de cai-putere, in timp ce probioticele din magazine nu au decat puterea unui magar miniatural.

Regenerarea florei intestinale prin consumul alimentelor crude, proaspete si nespalate iti poate restabili rapid sanatatea gastrointestinala. Aceasta este – intre altele – cea mai buna maniera de a trata mutatiile genei MTHFR si alte probleme asociate cu procesul de metilatie. De remarcat in treacat ca ceea ce numesc comunitatile medicale "mutatie a genei MTHFR” este o expresie incorecta, caci oamenii care au aceasta conditie nu sufera de o gena defecta, ci doar de o suprasarcina toxica in organismul lor care impiedica conversia substantelor nutritive in micronutrienti. Aceste microorganisme puternice pot reduce nivelul homocisteinei si pot inversa diagnosticul de mutatie a genei MTHFR.

Daca ti-ai regenerat capacitatea stomacului de a produce acid clorhidric, daca ai eliminat metalele grele din intestinele tale si alimentele care iti irita digestia, si daca ti-ai refacut capacitatea intestinelor de a produce vitamina B12 prin restabilirea nivelului adecvat de bacterii benefice, problemele digestive pe care le ai (oricare ar fi acestea) se vor vindeca.

Explicatii legate de modele, trendurile si miturile legate de sanatatea intestinelor

Exista mai multe trenduri legate de sanatatea intestinelor, unele acceptate de medicina oficiala, altele doar de cea alternativa, dar toate extrem de neproductive, iar uneori de-a dreptul nesabuite. Atunci cand nu se simt bine, foarte multi oameni devin disperati, dispusi sa incerce orice si gata sa se lase convinsi de tratamentele la moda din momentul respectiv. Sfatul meu este sa fii precaut cu astfel de trenduri. Iata o descriere a celor mai populare trenduri in aceasta privinta, inclusiv o descriere a motivelor pentru care ar trebui sa te feresti de ele.

Suplimentele cu acid clorhidric

Exista suplimente care pretind ca ii asigura stomacului tau acidul clorhidric care ii lipseste sub forma de pastile. Chiar daca nu sunt neaparat rau intentionate, ele genereaza totusi doua probleme.

Pe de o parte, ele nu ajuta stomacul sa produca propriul sau acid clorhidric.

Pe de alta parte, si ceea ce este mai important, producatorii acestor suplimente nu realizeaza ca acidul clorhidric din stomac nu reprezinta o singura substanta chimica. Desi stiinta oficiala nu a descoperit inca acest lucru, stomacul gazduieste un amestec complex de sapte acizi diferiti. (Acest adevar va iesi la lumina in aproximativ un deceniu, in alte surse decat aceasta carte.)

Suplimentele nu ofera decat unul singur din acesti sapte acizi care alcatuiesc acidul clorhidric stomacal (digestiv), asa ca aceasta solutie este extrem de incompleta.

Ceea ce este inca si mai rau, suplimentele pot impiedica procesul de reconstructie a fluidelor digestive ale stomacului prin crearea unui dezechilibru chimic care favorizeaza un singur tip de acid din cei sapte. Pana la cercetarea si intelegerea profunda a acestui mecanism, suplimentele cu acid clorhidric nu reprezinta o optiune ideala.

Din fericire, aceste suplimente nu pot face foarte mult rau. Pe de alta parte, este infinit mai indicat sa bei un pahar mare cu suc de telina in fiecare zi. Numai in acest fel iti vei putea restabili complet productia de acid clorhidric a stomacului tau, redobandindu-ti astfel starea de sanatate.

Bicarbonatul de sodiu si Candida

Foarte multi oameni recomanda folosirea bicarbonatului de sodiu (adica a prafului de copt) ca tratament. Ei cred ca vinovatul din spatele problemelor lor digestive este Candida, datorita trendului pe termen lung al diagnosticelor legate de aceasta ciuperca. Acesti oameni isi imagineaza ca bicarbonatul de sodiu, care este extrem de alcalin, va bloca inmultirea ciupercii, care – cred ei – infloreste intr-un mediu acid.

Aproape tot acest sir de argumente este gresit. Singura exceptie este ca, intr-adevar, foarte multi microbi prospera in mediul acid. Candida nu este insa decat rareori cauza problemelor lor gastrointestinale. Atunci cand intestinele sunt disfunctionale din cauza metalelor grele, este posibil sa iti dezvolti infectii din cauze diferite, inclusiv din cauza Candidei, dar aceasta nu reprezinta decat un efect secundar, si de cele mai multe ori nu unul foarte grav.

In realitate, cel mai negativ efect care poate rezulta in urma unui nivel ridicat de Candida este iritarea anumitor portiuni ale intestinului si/sau colonului, care formeaza bataturi si impiedica intr-o mica masura absorbtia hranei. In aproape toate cazurile, nu exista alte efecte negative in urma infestarii cu Candida (vezi capitolul 9).

Bicarbonatul de sodiu este oricum ineficient impotriva Candidei. In general, el nu iti ajuta deloc intestinele. Dimpotriva, este foarte abraziv si nu face decat sa creeze un dezechilibru. Daca iei o doza prea mare de bicarbonat de sodiu, se pot intampla urmatoarele lucruri:

· Spasme gastrice, adica rasucirea si ingustarea tractului intestinal si colonului.

· O criza homeostatica in organism, care trebuie sa faca un efort deosebit pentru a-si restabili echilibrul dupa ce este invadat de o substanta atat de alcalina.

· O criza toxica. Desi bicarbonatul de sodiu nu ridica in general probleme pentru organism, peste un anumit nivel el devine un iritant pentru stomac si pentru tractul intestinal. In unele cazuri acest lucru poate provoca diaree, voma, balonare severa si/sau alte tipuri de disconfort.

· Inrautatirea infestarii bacteriene si fungice, intrucat bicarbonatul de sodiu perturba bacteriile benefice si slabeste sistemul imunitar.

· Inrautatirea problemelor digestive, intrucat bicarbonatul de sodiu neutralizeaza acidul clorhidric si contribuie astfel la sindromul intestinelor permeabile. In plus, interfereaza cu absorbtia alimentelor in intestine.

Exista multe argumente impotriva folosirii bicarbonatului ca "remediu”. Personal, am cunoscut foarte multi oameni care au avut probleme mari dupa ce l-au folosit.

Diatomitul

O alta moda consta in incercarea de a vindeca intestinele prin consumul de diatomit, o roca sedimentara moale care este macinata intr-o pulbere fina. Unii oameni cred ca diatomitul are capacitatea de a ucide parazitii si de a elimina toxinele din intestine.

In realitate, aceasta substanta nu are nici un efect util asupra intestinelor. Dimpotriva, ea poate fi extrem de periculoasa pentru sanatatea celor sensibili si suferinzi.

Diatomitul se depune tenace pe peretii tractului intestinal si ai colonului, interferand sever cu capacitatea acestora de a absorbi substantele nutritive din alimente. In plus, el perturba productia de acid clorhidric si ucide bacteriile benefice. In unele cazuri, cauzeaza voma si diaree, urmate de spasme si dureri gastrice de lunga durata.

Cu alte cuvinte, diatomitul genereaza toate efectele negative ale bicarbonatului de sodiu, doar ca intr-o masura mult mai mare. Peste toate, este nevoie de luni de zile pentru a fi eliminat din sistem. De aceea, recomandarea mea ferma este sa nu consumi vreodata diatomit.

Purificarea vezicii biliare

Un alt trend la moda este incercarea de a-ti purifica vezica biliara de pietre si toxine prin consumul unor amestecuri ciudate, cum ar fi un pahar de ulei de masline, eventual amestecat cu diferite plante si/sau suc de lamaie, boia sau sirop de artar.

Oamenii cred ca aceste amestecuri cu ulei functioneaza, intrucat la o zi dupa ce le beau in fecalele lor apar ceea ce ei considera a fi pietre la vezica biliara. In realitate, acestea sunt chiar uleiul baut. Atunci cand organismul primeste o cantitate mare de ulei, sistemul digestiv foloseste mucozitati pentru a-l transforma in niste bilute mici (uneori de culori diferite, in functie de alimentele aflate in diferite parti ale tractului intestinal), ce pot fi evacuate cu usurinta, cu scopul de a-si proteja ficatul epuizat.

Am cunoscut oameni care au facut ani la rand astfel de purificari ale vezicii biliare, dar care elimina de fiecare data sute si sute de "pietre” mari. Daca aceasta metoda ar functiona intr-adevar, ar insemna ca in vezica biliara exista mii de pietre, desi acest organ este foarte mic si poate incapea in palma unei maini. Este practic imposibil ca el sa produca si sa gazduiasca atatea pietre. Daca acestea ar fi evacuate, ele ar deveni captive in canalul vezicii, iar bolnavul ar fi dus de urgenta la spital pentru a fi operat.

Pietrele la vezica biliara sunt alcatuite din proteine, bila si colesterol. Nu este necesar sa inghiti o cantitate foarte mare de ulei de masline (riscand sa te imbolnavesti) pentru a le elimina. Cea mai buna modalitate de a elimina aceste pietre consta in reducerea consumului de proteine dense si in adoptarea unei diete in care sa predomine fructele si legumele bogate in sodiu si care contin bioacizi sanatosi. Printre alimentele care dizolva pietrele la vezica biliara se numara spanacul, varza kale, ridichile, frunzele de mustar, telina, lamaile, portocalele, grepfrutul si limele. Consuma mai multe alimente din lista de mai sus si bea in fiecare dimineata si in fiecare seara un pahar de apa cu suc de lamaie.

O alternativa sigura si uluitor de eficienta pentru dizolvarea pietrelor la vezica biliara si pentru regenerarea ficatului consta in stoarcerea sucului catorva tulpini de sparanghel proaspat si amestecarea lui cu sucul altor ingrediente care iti plac.

Cea mai buna modalitate de a preveni formarea de noi pietre in vezica biliara consta in respectarea recomandarilor din acest capitol pentru crearea si mentinerea unui intestin sanatos.

Alimentele fermentate

Iti propun sa ne intoarcem putin in timp, inainte de inventarea frigiderelor. Timp de mii de ani, oamenii si-au adunat recoltele si le-au depozitat in vase, pentru a putea supravietui peste iarna. De-a lungul acestui interval de timp, alimentele treceau printr-un proces misterios care impiedica descompunerea lor totala, prezervandu-le. Spre exemplu, in Rusia oamenii puneau varza in butoaie si o lasau sa se dizolve pana se transforma intr-un fel de gelatina. Astfel a aparut varza murata.

Acest proces de fermentare era foarte important, caci fara el oamenii ar fi murit de foame. La acea vreme nu existau supermarketuri la care se te opresti in drum spre casa, sau congelatoare si frigidere pentru stocarea alimentelor.

In zilele noastre, alimentele fermentate au capatat un statut foarte glorios, fiind considerate o garantie a starii de sanatate. Lucrurile nu stau insa chiar asa.

Exista o conceptie gresita care spune ca de vreme ce aceste alimente fermentate i-au ajutat pe oameni timp de mii de ani, ele trebuie sa aiba neaparat mari beneficii pentru starea de sanatate. In realitate, ele i-au ajutat pur si simplu pe oameni sa supravietuiasca. In acele vremuri, un aliment bine prezervat reprezenta diferenta dintre viata si moartea prin infometare. Prin urmare, este mai corect sa privim aceste alimente din perspectiva istorica reala, si nu ca un remediu pentru sanatate.

Asa-zisele probiotice din alimentele fermentate nu sunt datatoare de viata. Bacteriile din ele se hranesc din descompunerea plantelor, stimuland moartea, nu viata. Atunci cand un animal moare in padure, acestea sunt bacteriile care ii descompun corpul.

Prin urmare, ele sunt foarte diferite de bacteriile benefice despre care am discutat mai devreme in acest capitol. Microorganismele elevate care traiesc pe suprafata fructelor si legumelor stimuleaza viata, avand un rol de regenerare asupra intestinelor tale, care sunt vii. Cu alte cuvinte, ele au o forta vitala pe care bacteriile din alimentele fermentate nu o au.

Atunci cand vorbim de bacteriile benefice, foarte multi oameni se gandesc la iaurt, intrucat au fost conditionati sa creada ca probioticele din acesta sustin sanatatea intestinelor. In cazul oamenilor bolnavi, iaurtul nu este insa recomandat, la fel ca si celelalte produse lactate (branzeturile), care au foarte multe efecte nocive. De altfel, daca iaurtul a fost pasteurizat, acest proces a ucis oricum toate probioticele. Bacteriile benefice care infloresc in iaurtul crud (nepasteurizat) nu pot trece de acidul clorhidric din stomac si mor, asa ca nu ajung niciodata in tractul intestinal.

Marea majoritate a alimentelor fermentate – kimchi, varza murata, diferite tipuri de salamuri, sos de soia, ceai kombucha, si asa mai departe – cultiva bacterii din alimente moarte, care sunt inutile pentru intestine.

In cazul celor mai multi dintre oameni, aceste bacterii nu fac nici un rau. Ele trec pur si simplu prin tractul digestiv si sunt expulzate rapid de organism, care le considera nenecesare. Personal, nu ma opun in nici un caz consumarii lor.

Exista totusi oameni al caror organism reactioneaza mult mai sever, percepand bacteriile ca pe niste invadatori straini si reactionand excesiv in efortul de a le izgoni. Acest lucru poate conduce la balonare, dureri de stomac, gaze, greata si/sau diaree. Astfel de simptome raman totusi temporare, incheindu-se dupa eliminarea completa a bacteriilor.

Prin urmare, daca iti plac alimentele fermentate, le poti consuma in continuare pentru gustul lor unic. Daca te deranjeaza totusi la stomac (sau daca nu iti plac pur si simplu), nu le consuma. Te asigur ca nu pierzi nimic, caci ele nu iti ofera vreun beneficiu intestinal.

Daca esti de parere ca alimentele fermentate confera mari beneficii, iti faci iluzii. Acidul clorhidric din stomacul tau este extrem de sensibil la bacteriile pe care le contin aceste alimente, asa ca ucide bacteriile neproductive chiar daca acestea sunt inocente, intrucat le considera un inamic. Nu la fel procedeaza insa cu bacteriile datatoare de viata de pe alimentele vii proaspat culese. Bacteriile care exista pe o frunza de kale proaspat smulsa din gradina nu pot fi practic distruse de acidul clorhidric. De aceea, daca urmaresti sa iti imbunatatesti starea de sanatate, acestea sunt bacteriile pe care trebuie sa le cultivi.


Otetul de mere

Daca esti ingrijorat din cauza sanatatii intestinelor tale si cauti remedii, fereste-te de mitul otetului de mere.

Nu doresc sa ma intelegi gresit. Acesta este de departe cel mai benefic, mai sanatos si mai sigur dintre toate tipurile de otet. El este cu siguranta mai bun pentru organismul tau decat otetul din vin alb si rosu, decat cel balsamic, decat cel din orez, etc. In plus, este intr-adevar ideal pentru folosirea pentru uz extern, cum ar fi tratarea urticariilor, a problemelor scalpului si chiar a ranilor. Pe de alta parte, atunci cand este consumat intern, el irita intestinele deja afectate de o alta boala si nu te ajuta sa te vindeci.

Daca nu poti rezista fara otet, foloseste un otet de mere de calitate, de preferinta neprocesat si viu.

Studiu de caz: A putut sa manance din nou

Inca din adolescenta, stomacul lui Jennifer a fost extrem de sensibil. Jennifer avea frecvent dureri de stomac, iar din cand in cand facea constipatie sau diaree. Ea nu stia niciodata cum va reactiona stomacul ei la orice manca. In anii care au urmat, pierderea apetitului ei fost adeseori o sursa de dispute cu restul familiei sale.

De-a lungul multor ani, Jennifer s-a dus de la un doctor la altul. Unul i-a spus ca cel mai probabil isi doreste atentie, desi acesta era ultimul lucru pe care si-l dorea Jennifer. Adevarata ei dorinta era sa scape de dureri si de disconfort, astfel incat sa se poata focaliza asupra lucrurilor care ii placeau, cum ar fi voluntariatul la adapostul local pentru animale.

In cele din urma, la varsta de 25 de ani, un gastroenterolog i-a diagnosticat lui Jennifer sindromul colonului iritabil. Desi nu i-a explicat acest lucru, aceasta eticheta nu insemna altceva decat ca specialistul nu avea habar ce se ascunde dincolo de aceasta boala misterioasa.

Lui Jennifer i s-a parut insa reconfortant sa aiba un nume pentru simptomele sale. De aici si pana la o alinare reala a lor mai era insa o distanta lunga.

In continuare, Jennifer a apelat la medicina alternativa. Ea a gasit un terapeut renumit care a constatat ca era alergica la glutenul din grau si la produsele lactate precum laptele si branzeturile. De aceea, i-a recomandat sa elimine aceste alimente din dieta ei si sa ia cat mai multe probiotice. O alta concluzie a specialistului a fost ca Jennifer suferea de Candida. Prin urmare, el i-a interzis consumul de alimente care contineau zahar procesat sau natural, inclusiv de fructe.

Timp de sase luni, Jennifer a incercat sa tina regimul recomandat de doctor: a mancat pui de doua ori pe zi, foarte multe legume proaspete si salate cu ton sau cu oua fierte. Desi respecta cu strictete regulile noii sale diete, o data pe luna Jennifer era coplesita de dorinta de a manca ceva dulce, asa ca manca o bucata de prajitura preparata de bunica ei. A observat intr-adevar o anumita imbunatatire minora: nu mai facea diaree. Celelalte simptome – constipatia, durerile la stomac si balonarea – nu i-au disparut insa.

Frustrata, Jennifer s-a decis sa caute un alt specialist in medicina alternativa. Acesta i-a spus ca are nu doar o alergie la grau si lactate, plus o problema legata de Candida, dar este absolut sigur ca sufera inclusiv de sindromul intestinelor permeabile. De aceea, i-a schimbat din nou dieta, punand-o sa manance numai carne de pui, rosie si de peste, oua si salate din frunze verzi, adica aproape exclusiv proteine. Pe de alta parte, nu avea voie sa manance cereale, fasole si legume cu amidon, dar isi putea permite din cand in cand cate un mar verde din varietatea Granny Smith[4]. Pentru a-i trata Candida si sindromul intestinelor permeabile, medicul i-a prescris de asemenea un supliment vegetal pentru curatarea intestinelor.

Timp de opt luni, Jennifer a respectat noul regim, dar tot nu a obtinut vreun rezultat pozitiv. Dimpotriva, ea a inceput sa se simta din ce in ce mai obosita, sa sufere de ceata mentala, sa se constipe chiar mai mult decat inainte, iar balonarea ei a atins cote aproape insuportabile. Jennifer a ajuns sa se simta neatragatoare, si in plus aproape ca nu mai putea iesi in oras cu prietena ei cea mai buna, care era vegetariana, caci ii era foarte greu sa gaseasca ceva de mancare care sa corespunda atat regimului ei, cat si stilului de viata al prietenei sale. Dupa un deceniu de probleme digestive nerezolvate, Jennifer a ajuns la concluzia ca izolarea si suferinta erau probabil destinul ei in aceasta viata.

Intr-o buna zi, mama ei i-a povestit unei prietene ce se intampla cu fiica sa, iar aceasta i-a dat numarul meu de telefon. Inca de la prima citire, Spiritul m-a informat ca stomacul Jennifer nu mai producea practic deloc acid clorhidric, fapt care ii provoca o permeabilitate la amoniac. Proteinele care putrezeau in intestinele sale creau amoniac, un gaz care ii inflama intreaga zona intestinala, ii dadea dureri si o balona atat de tare incat i se parea ca este gravida.

Pe de alta parte, Jennifer avea metale grele depozitate in intestine, iar microorganismele atat de necesare pentru sanatatea intestinului subtire, inclusiv a ileului, erau practic inexistente. Era adevarat ca Jennifer era alergica la grau si la gluten in general, precum si la fasole, porumb, ulei de rapita si oua, asa ca trebuia sa evite in continuare aceste produse. De asemenea, incepuse sa isi dezvolte o alergie la proteinele de origine animala, intrucat intestinele sale nu le puteau diviza si digera. Mai mult, avea ficatul lenes si obosit, din cauza excesului de grasimi de origine animala.

I-am recomandat imediat lui Jennifer sa bea de doua ori pe zi cate 500 g de suc de telina proaspat stors.

- Doctorul meu mi-a recomandat un amestec de sucuri verzi, mi-a spus imediat Jennifer. In ce fel difera aceasta recomandare de a lui?

I-am explicat ca amestecul de sucuri nu restabileste nivelul acidului clorhidric din stomac. Numai sucul de telina simplu si baut pe stomacul gol poate face acest lucru.

Pentru a-i reduce stresul ficatului, coplesit de prea multele grasimi, i-am recomandat lui Jennifer sa nu mai manance carne decat o singura data la doua zile.
In schimb, i-am spus ca poate manca orice legume si fructe, dar mai ales avocado, banane, mere, toate fructele de padure, papaya, mango, kiwi, cat mai multa salata verde si spanac, la care sa adauge zilnic un sfert de cana de coriandru proaspat, pentru a se detoxifica de metalele grele.Spre deosebire de ultima dieta pe care a tinut-o, alcatuita aproape in totalitate din proteine de origine animala si complet lipsita de fibre, fructele din dieta recomandata de mine au ajutat-o pe Jennifer sa impinga alimentele prin intestinele sale inflamate, usurandu-i astfel aproape imediat constipatia.

Dupa o saptamana, starea de balonare a lui Jennifer s-a diminuat dramatic.

Dupa o luna, ea nu s-a mai constipat niciodata.

In sfarsit, dupa trei luni, durerile, crampele, ceata mentala si oboseala i-au disparut ca prin farmec.


Ouale sunt trecute la alimente ce nu trebuie mancate in actuala stare de poluare:
pag.368
"Marea problema cu ouale este ca reprezinta un aliment principal care hraneste cancerul si alte chisturi, fibroame, tumori si noduli. Femeile care sufera de sindromul ovarelor polichistice (PCOS), cancer la san sau alte chisturi si tumori ar trebui sa evite ouale in totalitate. De asemenea, daca incerci sa previi cancerul, sa te vindeci de un cancer existent sau sa eviti o recidiva a cancerului, cel mai bine este sa eviti aceste alimente. Eliminarea completa a oualor din dieta te poate ajuta enorm sa inversezi boala si sa te vindeci."